Un jurnalist american independent a dispărut în Siria, de peste o săptămână, au anunţat, joi, ”Washington Post” şi grupul de presă McClatchy, cei mai recenţi angajatori ai acestuia, îngrijoraţi de siguranţa sa, în timp ce ţara este devastată de lupte violente. Austin Tice, un fotoreporter în vârstă de 31 de ani, relata despre revolta siriană împotriva regimului de la Damasc. Fost soldat în Marină, mobilizat în Afganistan şi Irak, Austin Tice a ajuns în Siria prin Turcia, în mai. După ce a călătorit împreună cu luptătorii rebeli, el s-a îndreptat spre Damasc, în august, pentru a relata despre confruntările din capitală. De atunci, angajatorii şi familia nu au primit veşti de la el.
”Siria este unul dintre locurile cele mai periculoase pentru jurnalişti, în prezent”, afirmă Reporters sans Frontières, precizând că zece jurnalişti, dintre care cinci sirieni, au fost ucişi de la începutul conflictului şi că alţi 30 sunt în prezent deţinuţi de regim. Alţi doi jurnalişti, un palestinian şi un turc ce lucrau pentru”al-Hurra, un post de televiziune în limba arabă finanţat de SUA, sunt daţi dispăruţi din 20 august, la Alep. De 17 luni, Siria este teatrul unor confruntări violente între regimul lui Bashar al-Assad şi opoziţia armată. Guvernul sirian nu a acordat decât puţine vize jurnaliştilor şi mulţi dintre ei au trecut frontiera fără documentele necesare.
Pe de altă parte, un fost deputat sirian se găsea, joi, într-un grup de 40 de persoane care au fugit în Iordania, a declarat Samih Maaytah, purtătorul de cuvânt al Guvernului iordanian. Nasser al-Hariri, fost deputat de Daraa, familia sa şi alţi 38 de sirieni au fugit joi seara în Iordania. Potrivit unui membru al opoziţiei siriene din Iordania, Hariri se afla în detenţie înainte de a putea fugi în Iordania. Această ţară găzduieşte peste 150.000 de sirieni, majoritatea găsindu-se în diferite locaţii din Ramtha, un oraş frontalier din apropiere de Daraa. Tabăra de refugiaţi din deşertul Zaatari, aflată la 15 kilometri faţă de oraşul mafraq din nordul Irodaniei, găzduieşte 6.000 de refugiaţi.