Jurnalist lovit de membri ai forţelor de securitate chineze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jurnalist lovit de membri ai forţelor de securitate chineze

Monden 01 Martie 2011 / 00:00 568 accesări

Un jurnalist de la Bloomberg News, acreditat în China, a fost lovit de agenţi de securitate, duminică, la Beijing, unde relata despre un apel la manifestaţii, şi a avut nevoie de îngrijiri medicale la spital, a anunţat luni grupul de presă american. Poliţia a fost mobilizată în masă, duminică, în special la Beijing, împiedicând, într-un climat foarte tensionat, orice încercare de contestare în cadrul Revoluţiei iasomiei, la care au fost chemaţi să participe chinezii, în 13 oraşe, de către un site de Internet. Jurnalistul a fost încercuit de cel puţin cinci bărbaţi îmbrăcaţi civil, care l-au lovit cu pumnii şi cu picioarele, după care i-au confiscat camera şi l-au târât într-un magazin vecin, pe strada Wanfujing. Ulterior, acesta a fost condus la comisariat de poliţişti îmbrăcaţi în uniformă. Bloomberg nu a precizat gravitatea rănilor suferite de acesta, dar a anunţat că a fost nevoit să se prezinte la spital, pentru a primi îngrijiri.

La Beijing, sute de poliţişti în uniformă, iar alte sute în civil, unii însoţiţi de câini de poliţie, au făcut o demonstraţie de forţă, duminică, pe strada Wanfujing, restrângând accesul şi împiedicând, fără menajamente, jurnaliştii, mai ales cameramanii şi fotografii, să îşi exercite meseria. Circa 12 jurnalişti au fost duşi la poliţie. Securitatea era foarte puternică şi la Shanghai, alt oraş vizat de un apel lansat pentru organizarea de revoluţii ale iasomiei, în spiritul revoluţiei tunisiene, în favoarea unei mai mari transparenţe guvernamentale şi libertăţi de exprimare.

Ambasada SUA a calificat brutalităţile contra presei străine, în China, drept îngrijorătoare. Clubul Corespondenţilor de Presă Străini în China (FCCC, o organizaţie ilegală în opinia oficialilor de la Beijing) s-a declarat scandalizat de agresarea unui jurnalist care încerca să îşi facă treaba. Autorităţile chineze sunt, în mod vizibil, foarte nervoase la ideea unei contagiuni şi hotărâte să înăbuşe în faşă orice protest. Reportajele televizate pe Wanfujing au fost cenzurate, în China, în special pe posturile de televiziune CNN şi TV5. Municipalitatea din Beijing a făcut un apel la presa străină acreditată, la sfârşitul săptămânii, îndemnând-o să depună cereri de autorizare pentru orice interviu, iar, în anumite cazuri, să nu încerce să se deplaseze pe strada Wanfujing, principala arteră comercială din Beijing, nu departe de Piaţa Tiananmen.



12