Un jurnalist din cadrul televiziunii siriene de stat a fost asasinat miercuri, într-o zonă din sudul Damascului, a anunţat, vineri, agenţia oficială Sanaa, apreciind că este vorba despre o crimă comisă de terorişti, termen prin care regimul preşedintelui Bashar al-Assad desemnează rebelii. Organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunţat că Bassel Tawfiq Youssef a fost ucis prin împuşcare, de către rebeli, care îl acuzau că este membru shabbihas, miliţii civile pro-regim, în cartierul Tadamoun, devastat de confruntări violente între militari şi insurgenţi. Aproximativ 40 de jurnalişti profesionioşti au fost ucişi de la începutul conflictului, la jumătatea lui martie 2011, în care au fost ucişi şi 38 de jurnalişti amatori, potrivit ONG-ului Reporters sans frontières (RSF).
Numărul refugiaţilor sirieni înscrişi la UNHCR s-a dublat de la începutul lui septembrie, ajungând la 440.000 de persoane, dar sute de mii nu sunt înscrişi, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt. Dintre cei 440.000 de refugiaţi, UNHCR a contabilizat 127.420 în Liban, 125.670 în Iordania, 123.747 în Turcia, 55.685 în Irak şi 9.734 în diverse ţări din nordul Africii. Conflictul sirian s-a soldat cu 40.000 de morţi în 20 de luni, potrivit unei organizaţii neguvernamentale siriene.
Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, l-a primit, vineri, la Damasc, pe şeful Parlamentului iranian, Ali Larijani, a cărui ţară este un aliat al regimului sirian. Larijani a început, la Damasc, un turneu regional destinat căutării unei soluţii pentru conflictul sirian. El urmează să meargă apoi în Liban şi Turcia. Înaintea plecării sale, oficialul iranian a apreciat că ”unele grupări de opoziţie, în numele reformelor, desfăşoară acţiuni aventuriste şi încearcă să perturbe situaţia politică a Siriei dar nu au reuşit”. Damascul şi principalii săi aliaţi, Iranul şi Rusia, acuză ţările occidentale şi arabe, precum Turcia, că le furnizează arme grupărilor rebele care luptă împotriva preşedintelui Bashar al-Assad. La Damasc, Larijani a criticat, fără să le nominalizeze, Qatarul şi Arabia Saudită, principalele susţinătoare ale opoziţiei.