Jurnalist ucis în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jurnalist ucis în Siria

Externe 29 Decembrie 2012 / 00:00 348 accesări

O echipă de jurnalişti a postului Al Jazeera a fost vizată de focuri de armă trase de lunetişti, în provincia siriană Hama, un corespondent local fiind ucis, informează postul arab de televiziune. Abu Yezen al-Hamui, un jurnalist sirian afiliat Al Jazeera, a fost ucis în atacul care a avut loc miercuri seară. În total, în Siria au fost ucişi cel puţin 28 de jurnalişti în 2012, conform Comitetului pentru Protejarea Jurnaliştilor (CPJ). Revoltele reprimate violent şi confruntările armate între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad durează de 21 de luni în Siria, bilanţul victimelor depăşind 45.000 de morţi, conform organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Bilanţul victimelor nu poate fi verificat din alte surse.

GENERALI FUGIŢI ÎN TURCIA Doi generali din cadrul aviaţiei siriene au dezertat şi s-au refugiat în Turcia, a anunţat, vineri, un diplomat turc. În prezent, zeci de ofiţeri superiori sirieni, între care aproximativ 40 de generali, sunt refugiaţi în Turcia. Generalii transfugi, foşti comandanţi regionali ai aviaţiei siriene, au traversat frontiera turco-siriană cu familiile lor şi zeci de militari sirieni, pe la localitatea frontalieră Reyhanli din provincia Hatay. Dezertările se produc în timp ce rebelii sirieni au reuşit să pătrundă joi, după câteva luni de asediu, în aeroportul militar Menagh, în apropiere de Alep. Autorităţile turceşti trebuiau să-i conducă pe militarii transfugi la taberele de refugiaţi de la Apaydin şi Hatay, care adăpostesc militari sirieni dezertori. Şeful poliţiei militare siriene, generalul Abdel Aziz Jassem al-Challal, a fugit şi el miercuri în Turcia, cu familia sa. Autorităţile de la Ankara refuză să ofere date exacte privind identităţile militarilor sirieni refugiaţi în Turcia şi care luptă pentru Armata Siriană Liberă (ASL) împotriva forţelor regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Turcia adăposteşte aproximativ 148.000 de refugiaţi sirieni, în mai multe tabere din sud-estul Anatoliei, în zona limitrofă Siriei. Turcia a întrerupt relaţiile diplomatice cu Siria şi sprijină insurgenţii care luptă împotriva regimului sirian.

DIPLOMAŢIA KREMLINULUI Diplomaţia rusă i-a trimis o invitaţie şefului coaliţiei opoziţiei siriene, Moaz el-Khatib, pentru a participa la negocieri în vederea unei rezolvări a conflictului sirian, a anunţat, vineri, un ministru adjunct de Externe, Mihail Bogdanov. Rusia, care este de facto unul dintre ultimii susţinători ai regimului sirian, şi-a multiplicat contactele în ultimele zile în privinţa dosarului sirian.



12