Jurnalista iraniano-americană Roxana Saberi, care fusese condamnată la Teheran, pentru spionaj în favoarea SUA, a fost pusă în libertate, luni, după reducerea pedepsei sale în apel, de la opt la doi ani de închisoare cu suspendare. ”Sînt bine. Nu vreau să fac comentarii, dar sînt bine”, a spus Saberi la ieşirea din închisoarea din Evin, unde o aştepta tatăl său, Reza Saberi. O sursă judiciară a confirmat că ”jurnalista este liberă să facă ce vrea, ca orice cetăţean care are paşaport şi poate intra sau ieşi din Iran, după cum vrea”. Roxana Saberi, care era închisă din ianuarie, a declarat pentru CNN că intenţionează să îşi ducă fiica în SUA, imediat ce va fi posibil, după ce va termina pregătirile de călătorie.
Jurnalista fusese condamnată în 13 aprilie de Tribunalul Revoluţionar, la opt ani de închisoare, pentru spionaj în favoarea SUA, în urma unui proces cu uşile închise. Verdictul suscitase condamnări în lume şi apeluri pentru eliberarea sa, inclusiv din partea preşedintelui american, Barack Obama. Procesul în apel a avut loc duminică. Jurnalista intrase în greva foamei în 21 aprilie pentru a protesta faţă de condamnarea sa, dar a renunţat după două săptămîni. Ea a spus că a fost convinsă de procurori să îşi recunoască vina în schimbul unei eliberări rapide, dar această promisiune nu a fost respectată. Jurnalista în vîrstă de 32 de ani s-a născut şi a fost crescută în SUA. De naţionalitate americană, ea are şi cetăţenie iraniană, tatăl său fiind originar din această ţară. Saberi colabora cu mai multe instituţii străine de presă de la Teheran, unde se instalase în 2003, pînă cînd autorităţile i-au retras acreditarea de presă, în 2006. Cu scurt timp înainte de condamnarea sa în aprilie, preşedintele ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad şi şeful puterii judiciare, ayatollahul Mahmoud Hashemi Shahroudi, ceruseră tribunalului să acorde cea mai mare atenţie apelului la sentinţă.
Cazul Saberi intervine în contextul în care administraţia americană şi-a înmulţit gesturile de deschidere faţă de Iran, pentru a relua dialogul întrerupt de aproape 30 de ani, după revoluţia din 1979.