Jurnalistă siriană ucisă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Victime colaterale

Jurnalistă siriană ucisă

Externe 28 Mai 2013 / 00:00 333 accesări

O jurnalistă a postului de televiziune sirian Al-Ikhbariya a fost ucisă în apropiere de oraşul Qousseir, unde se desfăşurau, ieri, lupte violente între rebeli şi forţele pro-guvernamentale. ”Ministerul Informaţiilor anunţă decesul colegii noastre Yara Abbas, ucisă de terorişti, în apropiere de aeroportul din Dabaa, la nord de oraşul Qousseir”, a precizat postul de televiziune. Regimul îi califică drept terorişti pe rebeli. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat, la rândul său, că o corespondentă a postului de televiziune Al-Ikhbariya, în vârstă de 26 de ani şi originară din Homs, a fost ucisă de un lunetist ascuns în apropierea aeroportului din Dabaa, adăugând că membri ai echipei de televiziune au fost răniţi, fără să furnizeze alte detalii. Înainte de acest deces, Reporters sans Frontières a recenzat 23 de jurnalişti profesionişti şi cel puţin 58 de jurnalişti amatori ucişi în Siria de la declanşarea conflictului armat, în martie 2011. Cel puţin 79 de membri ai mişcării libaneze Hezbollah, care luptă alături de armata siriană, au fost ucişi într-o săptămână, în asaltul de la Qousseir, oraş strategic din care o parte se află sub controlul rebelilor.

MARTORI Armata siriană a recurs la arme chimice împotriva forţelor rebele, în suburbiile Damascului, potrivit unor reporteri ai publicaţiei franceze ”Le Monde”, prezenţi la faţa locului în aprilie şi mai şi a căror poveste a fost publicată ieri. Trimişii speciali ai ”Le Monde” au fost martori, timp de mai multe zile, ai utilizării unor explozibili chimici şi ai efectelor lor asupra combatanţilor pe frontul din Jobar, un cartier situat la ieşirea din Damasc, unde rebelii au pătruns în ianuarie, afirmă reporterul Jean-Philippe Rémy. La 13 aprilie, fotograful Laurent Van der Stockt a văzut cum combatanţii au început să tuşească, apoi să îşi pună măştile de gaz, fără grabă, aparent, dar în realitate erau deja expuşi. Jurnaliştii au strâns mărturii despre utilizarea acestor produse pe o zonă mai extinsă în jurul capitalei. Într-un material video realizat de Laurent Van der Stock, care poate fi vizionat pe site-ul monde.fr, combatanţii şi medicii povestesc despre simptomele provocate de aceste produse: dificultăţi respiratorii, dureri de cap, pupile contractate, stare de rău. ”Gazele sunt folosite pe front punctual, evitându-se răspândirea masivă care ar constitui uşor dovezi de necontestat”, scrie Jean-Philippe Rémy, în timp ce regimul sirian neagă folosirea armelor chimice. Articolul citează şi o sursă occidentală bine informată, potrivit căreia puterea siriană a recurs la amestecul de produse, în special cu gaze antirevoltă (lacrimogene) pentru a bruia pistele şi observarea simptomelor. ONU a cerut din nou Damascului să le permită experţilor să ancheteze în Siria posibila folosire a armelor chimice, invocând informaţii din ce în ce mai numeroase privind folosirea acestor arme în conflict. În aşteptarea permisiunii Damascului, anchetatorii ONU se limitează la strângerea informaţiilor disponibile în afara Siriei, în special contactând medicii şi refugiaţii din ţările vecine.

EŞEC Coaliţia naţională a opoziţiei siriene a înregistrat un eşec grav, ieri, în eforturile sale de unificare, în urma unui vot privind includerea de noi membri, un fapt care pune sub semnul întrebării participarea sa la Conferinţa de Pace Geneva 2. După patru zile de negocieri dificile la Istanbul, în vederea definitivării unei liste de 22 de noi intraţi, membrii coaliţiei, care constituie principala grupare a opoziţiei siriene, nu au reuşit să ratifice accesul a opt dintre ei.



12