Jurnalista ucraineană Anhar Kocineva, răpită în octombrie, în Siria, a reuşit să evadeze şi se află într-un loc sigur din Damasc, a anunţat un membru al familiei acesteia, Dmitro Astafurov. ”A reuşit să evadeze în această dimineaţă şi se află în prezent la Damasc, la persoane de încredere. A putut să ne dea telefon. Este bine şi este în siguranţă”, a adăugat el. Anhar Kocineva fusese răpită în octombrie 2012, de membri ai grupării insurgente Armata Siriană Liberă (ASL). Ministerul ucrainean de Externe a confirmat că jurnalista Anhar Kocineva este liberă şi a luat legătura cu ambasada ucraineană de la Damasc.
SOLDAŢI UCIŞI DE AL-QAIDA Statul Islamic din Irak (ISI), aripă a reţelei teroriste al-Qaida în această ţară, a revendicat ambuscada în care au fost ucişi 48 de soldaţi sirieni şi nouă membri ai miliţiilor irakiene în provincia Al-Anbar din vestul Irakului, săptămâna trecută, potrivit unui comunicat publicat ieri pe site-uri jihadiste. ”În deşertul din provincia Anbar, echipe armate au reuşit să decimeze un convoi al armatei safavide şi vehiculele sale care transportau soldaţi sirieni şi chabbiha (miliţiile pro-regim)”, a precizat ISI în comunicat. Ambuscada a avut loc la 4 martie, în plin deşert, în această provincie din vestul Irakului populată majoritar de suniţi. Cei atacaţi trecuseră frontiera pe la Rabiyah, în nordul Irakului, pentru a fugi de luptele foarte violente din Siria. Soldaţii sirieni fuseseră transferaţi de autorităţile irakiene din provincia Ninive către Bagdad şi se întorceau către frontieră, atunci când atacul a avut loc. Imediat după incident, Ministerul irakian al Apărării a acuzat un grup care s-a infiltrat în Irak din Siria că s-ar afla la originea atacului.
INSURGENŢI FRANCEZI? Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat, duminică, că ”o mână de francezi sau de rezidenţi în Franţa se află la ora actuală în Mali, alături de jihadişti, în timp ce sunt câteva zeci în Siria. Nu putem vorbi despre o filieră dar ştim că există reţele, grupuri, pot exista filiere când vine vorba de atragerea de ucenici jihadişti, ieri în Afganistan sau Pakistan, astăzi sunt câteva zeci în Siria, dar şi o mână în Somalia, Yemen şi Sahel. Acest lucru rămâne în mod evident preocupant. Pentru Siria, în special, unii dintre ei ar putea fi atraşi să se alăture grupurilor apropiate de reţeaua teroristă al-Qaida... În cazul în care războiul continuă, dacă nu este găsită o soluţie pentru Siria, dacă Bashar al-Assad, dictatorul sirian, nu pleacă, atunci grupurile teroriste vor prospera mai mult în această ţară”.
Revenind la operaţiunea militară franceză din Mali, declanşată pe 11 ianuarie, el a estimat că ”dacă nu ar fi fost această intervenţie, Mali ar fi acum un stat terorist, la porţile Maghrebului. Cu acest inamic intern, extremiştii care au ocupat jumătate din Mali, până de curând, ne luptăm de asemenea în Franţa”. ”Fără îndoială, problema terorismului este o provocare nu numai pentru Franţa, ci şi pentru Europa, ţările Africii şi Maghreb. Nu uităm niciodată că primele victime ale terorismului din lumea de astăzi sunt musulmanii”, a mai declarat Valls. El a considerat că ”trebuie combătută mai bine ameninţarea care este încă prezentă în mod evident în Mali, de exemplu, dar şi terorismul născut în ţara noastră, care s-a născut în cartierele noastre. Cu un an în urmă, tânărul francez Mohamed Merah a ucis soldaţi francezi deoarece erau soldaţi, a ucis evrei pentru că erau evrei. Există un antisemitism care s-a născut în aceste cartiere populare. Acesta este un proces ce conduce la tineri infractori, tineri traficanţi, la un islam radical”.