Jurnalişti invitaţi să consume droguri, pentru un documentar realizat de un post TV britanic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jurnalişti invitaţi să consume droguri, pentru un documentar realizat de un post TV britanic

Monden 17 August 2007 / 00:00 532 accesări

Postul de televiziune britanic Channel 4 a provocat controverse cu anunţul despre un nou documentar în care un număr de jurnalişti urmau să consume droguri sau alcool pentru a afla care dintre cele două tipuri de substanţe este mai periculoasă. Postul de televiziune britanic, care deja a fost subiectul unor scandaluri din cauza unor emisiuni concurs cu premii, a cerut unei companii de producţie independente să realizeze acest documentar după ce, în martie, a fost publicat un raport care concluziona că alcoolul este mai dăunător sănătăţii decît drogurile, precum cannabis sau ecstasy.

Compania de producţie, Ricochet, a scris viitorilor participanţi la studiu, invitîndu-i să petreacă o lună în Olanda, unde aceştia urmau să consume droguri şi alcool, “fără nicio repercusiune legală”. Participanţii la studiu urmau să fie monitorizaţi de specialiştii de la o universitate de prestigiu. “Căutăm jurnalişti cu vîrsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani, care ar fi bucuroşi să consume ocazional sau regulat una dintre aceste substanţe şi să ne permită să monitorizăm efectele acestora asupra organismului, pe o perioadă de o lună”, a indicat într-un e-mail asistentul producător Hannah Lamb.

Organizaţiile de luptă împotriva consumului de droguri au criticat documentarul, spunînd că Channel 4, care a mai realizat emisiuni inedite, de tipul “Designerii de vagine” şi “Cel mai mare penis din lume”, vrea să creeze pur şi simplu o nouă controversă. Danny Kushlick, directorul Transform, cel mai mare centru de expertiză asupra consumului de droguri din Marea Britanie, a declarat că a fost abordat de Ricochet pentru a discuta despre acest documentar dar a refuzat să se implice. “Mi s-a părut o nebunie. Mi s-a părut că încearcă să transforme ştiinţa serioasă în emisiune de televiziune de mare audienţă”, a spus acesta. “În primul rînd, este dificil să tragi o concluzie după ce ai monitorizat un număr mic de oameni, pe o perioadă scurtă de timp şi în al doilea rînd, mi s-a părut că documentarul nu are alt scop decît să monitorizeze oameni care o iau razna”, a adăugat Kushlick.

Un purtător de cuvînt din partea Channel 4 a declarat: “Emisiunea nu a fost încă realizată. Se află în stadiu de dezvoltare şi s-ar putea să nu ajungă niciodată pe micile ecrane”.

Taguri articol


12