Jurnaliştii britanici vor fi audiaţi prin intermediul comisiilor rogatorii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Jurnaliştii britanici vor fi audiaţi prin intermediul comisiilor rogatorii

Justiție 12 August 2016 / 01:15 553 accesări

Procurorii DIICOT anunţă că îi vor cita pe jurnaliştii Sky News pentru audieri, prin intermediul unor comisii rogatorii, pentru a se stabili în ce condiţii a fost realizat materialul privind presupuşii traficanţi de arme din România, reportaj despre care anchetatorii susţin că este o înscenare.

Pantics Levente, Pantics Csaba Atilla şi Szanto Aurelian, cel care ar fi intermediat legătura jurnaliștilor cu persoanele care apar în înregistare, au fost reţinuţi joi seara de DIICOT şi duşi în arestul Poliţiei Capitalei, vineri urmând să fie duşi la instanţă cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit DIICOT, cel care a intermediat legătura jurnaliştilor britanici cu cei care apar în înregistrări ca fiind presupuşi traficanţi de arme, Aurelian Szanto, a fost contactat la începutul lunii iulie de un jurnalist britanic care i-a propus să lucreze ca translator pentru postul de televiziune Sky News, explicându-i că intenţionează realizarea unui documentar despre traficanţii de arme, cerându-i persoane dispuse să prezinte arme de foc. Szanto ar fi spus că poate prezenta doar arme de vânătoare, deţinute legal, jurnalistul respectiv fiind de acord. În aceste condiţii, bărbatul a luat legătura cu două cunoştinţe : Pántics Attila-Csaba şi Pantics Levente. Pentru aceste servicii, bărbatul ar fi primit 2000 de euro, sumă din care şi-ar fi oprit jumătate, o mie de euro urmând să ajungă la ceilalţi doi români. Astfel, la data de 29 iulie, pe aeroportul din Târgu-Mureș au sosit cu o cursă aeriană mai mulți jurnaliști britanici, fiind preluaţi de Aurelian Szanto cu o maşină închiriată. Ulterior, acestuia i s-ar fi prezentat scenariul iar la data de 31 iulie, intermediarul împreună cu jurnaliştii ar fi mers către localitatea Jeica, judeţul Mureş, unde s-au întâlnit cu celelalte două persoane.

"Cei doi s-au deplasat cu autoturismul de teren marca Suzuki Samurai fiind urmaţi de către inculpatul Szanto Aurelian-Mihai care conducea autoturismul în care se aflau jurnaliștii britanici. La o distanță de aproximativ 2 km față de punctul de întâlnire, inculpatul Pantics Atilla Csaba a oprit autoturismul marca Suzuki Samurai și împreună cu inculpatul Pantics Levente au coborât, amândoi si-au pus cagulele pe cap (cagule găsite cu ocazia perchezițiilor domiciliare), însă unul din jurnalistii britanici i-au solicitat și inculpatului Szanto Aurelian-Mihai, în calitate de „intermediar al traficanților de arme”, să poarte cagulă. Neavând cagulă, cei din echipa de filmare i-au înmânat una, o șapcă și o geacă. Ulterior s-a procedat la realizarea materialului video propriu-zis, ocazie cu care au fost puse și întrebările la care erau pregătite și răspunsurile, cerându-li-se în mod expres să vorbească în limba română, chiar dacă limba maternă a inculpaţilor este limba maghiară", susţine DIICOT într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, "din cercetările efectuate a rezultat că în realitate, așa-zisa investigație jurnalistică nu era fundamentată pe fapte și împrejurări reale, ci a fost creată din inițiativa jurnalistilor, prezentând ca veridice unele date și informații false (...) Informațiile false la care facem referire, așa cum s-a evidențiat și mai sus, au generat sentimentul de insecuritate în rândul populației, iar instituțiile și structurile cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice au făcut eforturi considerabile, angrenând resurse umane și logistice consistente, tocmai pentru a identifica în cel mai scurt timp posibil persoanele ce apar în respectivul material video și a înlătura o potențială stare de pericol".

DIICOT menţionează că reportajul Sky News a fost preluat în mass-media din România și din alte state membre UE, "iar din trecerea în revistă a știrilor difuzate pe această temă, cât și a comentariilor difuzate în spatiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetățenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile amenințări la adresa securității naționale a țării. S-a reţinut că faptele prezentate în cadrul investigației jurnalistice realizate de către postul de televiziune britanic, dar și răspunsurile pe care presupușii traficanți de arme le-au dat la întrebările jurnaliștilor au fost de natură a crea o puternică stare de temere în rândul populației civile, dar și un sentiment de insecuritate".

"Pe lângă modul de exprimare absolut inacceptabil și de neînțeles adoptat de către jurnalistul britanic și preluat de către angajatorul său, postul de televiziune, acțiunile grupului de ziariști britanici pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea națională a statului român prin inducerea în eroare a autorităților europene, a populației largi din Europa și din România cu privire la posibilitatea autorităților de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei (deseori zguduit în ultimii ani de atentate teroriste) și din Orientul Mijlociu, aceste fapte, dacă ar fi reale, circumscriindu-se finanțării terorismului islamic de către statul român prin complicitatea lașă sau pasivă a autorităților acestora", explică anchetatorii.



12