Comisia Europeană şi-a avertizat serviciile interne în legătură cu ”intensificarea activităţilor de spionaj care ar putea fi derulate de anumite state din UE, grupuri de lobby sau jurnalişti aflaţi în căutarea de informaţii sensibile”. ”Pot confirma faptul că o notă internă a fost transmisă directorilor, pentru a-i alerta în legătură cu riscurile existente şi a le cere să ia măsuri de precauţie adecvate”, a spus Valerie Rampi, purtător de cuvînt al comisarului responsabil pentru chestiunile legate de administraţie. Ea a confirmat o informaţie publicată de cotidianul german ”Frankfurter Allgemeine Zeitung”, care a redat nota transmisă şefului serviciului de securitate al Comisiei. ”Faptul că această notă a ieşit din interiorul instituţiei lasă loc pentru comentarii”, a spus ea. ”Pot să vă asigur însă că nu există un sentiment de suspiciune generalizat faţă de jurnalişti”, a spus Rampi.”Evenimente recente arată că ameninţarea spionajului împotriva Comisiei creşte de la o zi la alta, anumite state, grupuri de presiune, jurnalişti şi agenţii private încercînd să obţină informaţii sensibile şi protejate. Căutarea acestor informaţii sensibile este făcută prin persoane care au legături cu serviciile de informaţii care acţionează sub acoperire”, menţionează nota, care face referire la un membru al administraţiei UE şi la un informatician. ”Nota nu are ca ţintă specifică jurnaliştii”, a spus Valerie Rampi.
Dreptul la informare, ameninţat la nivel mondial din cauza atacurilor împotriva presei
Atacurile împotriva presei continuă în întreaga lume, creînd un climat de frică, ce ameninţă libertatea de informare, deşi numărul jurnaliştilor ucişi în 2008 a scăzut în raport cu anul precedent, potrivit unui raport al ONU. Raportul intitulat “Atacurile împotriva presei” şi redactat de Comisia pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, arată că 41 de jurnalişti au fost ucişi în timp ce îşi exercitau funcţia, anul trecut, faţă de 65 în 2007, o scădere atribuită în special îmbunătăţirii situaţiei la nivelul securităţii în Irak. Studiul indică totodată o uşoară scădere a numărului jurnaliştilor arestaţi, de la 127 în 2007 la 125 anul trecut. China rămîne ţara care încarcerează cei mai mulţi jurnalişti, record pe care îl deţine de zece ani, înaintea Cubei, a Myanmarului, Eritreei şi Uzbekistanului.
“În prezent, cele mai mari ameninţări la adresa libertăţii presei sînt mai insidioase decît acum 20 de ani, întrucît vizează crearea unui climat de frică şi autocenzură, prin recursul la violenţă sistematică şi arestări emblematice, vizîndu-i pe cei care practică un jurnalism cu adevărat independent”, precizează fostul reporter al “Washington Post” devenit scriitor sub numele de Carl Bernstein, în prefaţa raportului. “Există mai multă agresivitate astăzi pentru a ascunde adevărul”, a declarat Bernstein într-o conferinţă de presă, citînd în special cazul jurnalistei condamnate anul trecut în Myanmar pentru că a distribuit ajutoare sinistraţilor, în urma ciclonului Nargis. Potrivit raportului, autocenzura se extinde în America Latină sub efectul combinat al crimelor, răpirilor şi atentatelor, presa fiind terorizată de cartelurile de droguri din Mexic, bandele de infractori brazilieni, grupările paramilitare din Columbia şi bandele de pe străzile din Salvador şi Guatemala. Potrivit aceluiaşi raport, Asia, Vietnam, Myanmar şi chiar un stat aparent democratic ca Thailanda imită modelul chinez în privinţa cenzurii, guvernele acestora controlează Internetul şi îi pedepsesc pe cei care încalcă restricţiile. Mesageria electronică a devenit un instrument important în activitatea jurnaliştilor africani, dar aceeaşi tehnologie este folosită şi pentru a-i ameninţa şi a intimida profesional.
Raportul menţionează, de asemenea, că guvernele arabe, îngrijorate de transmisiunile prin satelit ale mişcărilor sociale şi a dificultăţilor economice, încearcă să menţină sub control acest fenomen. Directorul CPJ, Joel Simon, a apreciat în conferinţa de presă că “războiul american împotriva terorismului a avut un efect devastator asupra presei, cu un număr record de jurnalişti asasinaţi şi arestaţi în ultimii şapte ani, din cauza degradării cadrului legal internaţional”.