Jurnaliştii, veşnicul “spin” din coasta Puterii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
20 de ani de libertate a presei

Jurnaliştii, veşnicul “spin” din coasta Puterii

Politică 04 Mai 2013 / 00:00 325 accesări

DRUMUL GOLGOTEI La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai ca Zi Mondială a Libertăţii Presei. Iniţiativa a venit de la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice. Tema propusă pentru 2013 este \"Siguranţa de a vorbi: asigurarea libertăţii de exprimare în toate formele de mass-media\". În România, până când nu va fi înţeleasă adevărata menire a presei de gardian al adevărului şi unii politicieni nu vor conştientiza că presa încă reprezintă a patra putere în stat şi una dintre speranţele societăţii de a afla adevărul despre Putere, lucrurile nu vor evolua. Preşedintele Traian Băsescu a fost mult timp un soi de inamic declarat al jurnaliştilor. El a fost singurul preşedinte care a jignit ziariste, care le-a invitat în biroul lui sau le-a adresat cuvinte nepotrivite. Tot Băsescu a transformat presa într-un factor de risc la adresa siguranţei naţionale. Motivul era simplu: cine nu e cu mine e împotriva mea.

GÂNDURI LA CEAS ANIVERSAR Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a arătat, vineri, că \"presa reprezintă una dintre instituţiile fundamentale ale statului democratic\", iar PSD va fi întotdeauna un apărător al dreptului la liberă exprimare a mass-media: \"Ziua Mondială a Libertăţii Presei înseamnă celebrarea unuia dintre drepturile esenţiale prevăzute de Constituţie, un drept pentru care oamenii au luptat şi s-au jertfit de-a lungul timpului\". În opinia lui, astăzi presa şi-a însuşit \"în totalitate\" rolul de cea de-a patra putere în stat, având un cuvânt important de spus în orice decizie ce afectează comunitatea. La rândul său, premierul Victor Ponta a dat asigurări că Guvernul va rămâne un garant al dreptului la libera exprimare, în virtutea valorilor democratice pe care România le apară. Şi ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, i-a felicitat vineri pe jurnalişti, urându-le acestora să îşi desfăşoare “în continuare liberi activitatea, independent de factori politici sau influenţe economice”: “Îmi place să cred că avem astăzi o presă matură conştientă de rolul ei în societate, aflată în serviciul cetăţeanului şi al interesului naţional, independentă de factorii politici sau influenţe economice”. Stroe spune că în prezent “libertatea de expresie este sinonimă cu libertatea jurnaliştilor de a pune întrebări, de a investiga, de a relata, de a fi apărători vocali ai democraţiei”.

PAM-PAM Încheiem cu mesajul şefului statului care a transmis jurnaliştilor că el crede că o reglementare şi un control al presei trebuie să vină din interiorul breslei, şi nu din afară. Băsescu le-a urat tuturor celor care profesează în mass-media mult succes în activitate, dar şi \"multă putere şi tărie de caracter pentru a putea lupta împotriva celor care urmăresc să le îngrădească libertatea şi să-i subjuge propriilor interese personale\". Vorba unui coleg de breaslă: \"Când Traian Băsescu vrea să obţină ceva, te giugiuleşte, te ia în braţe, te piaptănă, cântă la chitară până te-ai dezbrăcat. După aia te înjură că eşti prostituată\".



12