Justiția readuce haosul în traficul din Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cine îi trage la răspundere pe șoferii indisciplinați?

Justiția readuce haosul în traficul din Constanţa

• Decizie a instanței supreme: ridicarea mașinilor este ilegală
Eveniment 26 Mai 2015 / 00:00 4098 accesări

Mașini parcate haotic, blocând câte o bandă de circulație, parcarea pe spațiul verde ori pe locul altuia ar putea fi, din nou, imaginea în Constanța în vara acestui an. Și asta din cauza unei decizii de ieri a magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a României, potrivit căreia ridicarea mașinilor este ilegală. Verdictul judecătorilor ICCJ a venit în urma unei solicitări a Avocatului Poporului (AP), Victor Ciorbea, care a sesizat instanța supremă asupra hotărârilor de consilii locale prin care se stabilesc sancţiunile pentru şoferii care parchează ilegal. AP spune că doar Guvernul poate decide astfel de sancţiuni, și nu consiliile locale. Astfel, hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, constatarea și aplicarea contravențiilor sunt lovite de nulitate, întrucât stabilesc și sancționează contravenții în domeniul circulației rutiere. Cu alte cuvinte, consiliile locale și-au depășit competența atunci când au decis ridicarea mașinilor de pe spațiile publice.

HAOS În nemărginita ei inteligență, Justiția nu a ținut cont de faptul că decizia ICCJ va da apă la moară șoferilor certați cu legea sau cu bunul simț, care vor parca unde îi taie capul. Ne aducem aminte cum șoferii din Constanța s-au chinuit, câteva săptămâni la rând, să depășească o mașină abandonată chiar la intersecția străzilor I.G. Duca și Ferdinand. Mergând și mai departe, gândiți-vă că, vara, în Constanța, care are 310.471 de locuitori, vin sute de mii de turiști. Ce ar fi ca fiecare să parcheze pe unde vrea? Ar fi un haos de nedescris. De această părere este și viceprimarul cu atribuții de primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, care a declarat că, în acest moment, problema trebuie rezolvată de parlamentari, de vreme ce autoritățile locale nu mai au voie ridice mașini. ”Foarte multe probleme de acest gen au apărut din cauza pasivității celor care trebuiau să reglementeze astfel de lucuri”, a spus Făgădău.

AMENZI MAI MARI Pentru că ICCJ a anuncat pisica în terenul legiuitorului, parlamentarii dau din colț în colț atunci când vine vorba de responsabilitate. Deputatul liberal de Constanța Gheorghe Dragomir a declarat că problema mașinilor parcate ilegal e complicată, el considerând că autoritățile locale ar fi trebuit să amenajeze mai multe locuri de parcare și, astfel, nu s-ar mai pune problema ridicării autoturismelor. Pe de altă parte, deputatul social democrat de Constanța Mircea Dobre pune problema educației șoferilor. ”Dacă ar putea, unii ar parca chiar în scara blocului, magazinului sau restaurantului. O amendă de cel puțin 5.000 de lei cred că i-ar disciplina pe șoferi”, a spus Dobre.



12