Valul de proteste începe să sufoce Ministerul Justiției (MJ), iar factorii de decizie din București par depășiți total de evenimente. Grefierii instanțelor, angajații din sistemul penitenciar, dar și magistrații și-au exprimat în repetate rânduri, în ultima perioadă, nemulțumirile, însă răspunsurile venite din partea celor ce ar trebui să le fie parteneri de dialog sunt extrem de firave. Greva se profilează la orizont, iar o asemenea posibilitate ar trebui să le dea fiori șefilor din MJ. Între timp, ministrul Prună afirmă, cu o naturalețe înspăimântătoare, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că a mințit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă.
"NU ȘTIȚI CE FACEȚI"
În acest context tot mai tensionat, reprezentanții Sindicatului Omnia-Anp au transmis o scrisoare dură Ralucăi Prună, intitulată "Pentru Raluca Prună, ministrul care minte". Aceștia o acuză pe Prună că nu știe ce face și că nu are capacitatea de a gestiona sistemul justiției. "(...) Ați făcut planuri și ați dezbătut, nimic mai mult, în ciuda faptului că a trecut un an de la momentul la care ați nimerit ministru, direct de pe o bancă obscură a rezervelor.Azi, magistrații sunt nemulțumiți, grefierii sunt nemulțumiți, angajații penitenciarelor sunt nemulțumiți.Doar dumneavoastră sunteți mulțumită și gata să vă treceți în CV o perioadă în care n-ați știut practic ce faceți.(...) Și, foarte important, ați mințit oameni care - spre deosebire de dumneavoastră - vor rămâne aici să gestioneze dezastrul pe care l-ați patronat cu o aroganță și autosuficiență rar întâlnite", spun sindicaliștii în documentul citat.
PROTESTELE CONTINUĂ
Între timp, protestele continuă. 45 de angajați ai Centrului de Reeducare Buziaș, județul Timiș, au ieșit, luni, timp de două ore, în fața instituției, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă. Aceștia au cerut demisia Ralucăi Prună. "Motivele protestului sunt neaplicarea de către guvernanți a prevederilor Ordonanței 20/2016 pentru personalul din penitenciare, deficitul de personal din sistem, fapt care duce la muncă suplimentară neplătită și nerecuperată în termenul legal, lipsa dialogului social dintre ministrul Justiției și sindicate. De asemenea, am protestat pentru că ne dorim îmbunătățirea condițiilor de muncă ale angajaților", a declarat vicepreședintele Sindicatului Lucrătorilor de Penitenciare din Buziaș, Lucian Oros.
Pe de altă parte, judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, spune că folosirea cuvântului "minciună" de către Prună a fost una "nefericită". "Înțelesul a ceea ce a spus ministrul Raluca Prună a fost următorul: Guvernul României, în special cel anterior, dar în general, face proiecte frumoase, pe hârtie, dar ele nu sunt concretizate printr-o acoperire bugetară. Din acest motiv, infrastructura instanțelor, ăsta este subtextul, nu a putut să meargă mai departe. Nu a spus-o explicit, dar asta a rezultat din întrebarea mea, pentru că degeaba erau pe hârtie bani, dacă sumele nu erau efectiv alocate în bugetul pe 2016. Și la fel s-a întâmplat și cu penitenciarele. A spus o chestiune nereală la CEDO, adică o chestiune pe care nu o putea realiza", a precizat Dumbravă.
Conducerea PSD a anunțat că ia în calcul depunerea unei moțiuni simple pe Justiție, după ce Raluca Prună a afirmat public că a mințit judecătorii CEDO. „Chit că nu va ține cont de ea premierul Cioloș, cum nu a ținut cont nici de cea de la Agricultură, noi suntem pregătiți să depunem moțiune simplă. Mie mi se pare foarte grav că un membru al Guvernului României afirmă public că a mințit judecătorii CEDO. Ce cred oamenii aceia despre noi? Cum apare România?”, a afirmat președintele PSD, Liviu Dragnea.