Tribunalul Constituțional din Peru a respins cererea fostului președinte Alberto Fujimori de anulare a condamnării sale la 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității, a făcut cunoscut marți o sursă apropiată dosarului, potrivit AFP.
Tribunalul Constituțional (TC) s-a reunit timp de trei ore și a respins cu șase voturi la unu cererea prezentată de apărarea lui Alberto Fujimori. Avocatul său, William Paco Castillo, afirmase că va sesiza instanțele internaționale, printre care Curtea Interamericană a Drepturilor Omului, în cazul eșecului în fața TC.
Fostul șef al statului peruan - la putere între 1990 și 2000-, în vârstă de 77 de ani, efectuează o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru că a comandat două masacre în care un escadron al morții a ucis 25 de persoane, în cadrul luptei împotriva gherilei maoiste Sendero Luminoso.
El a cerut Tribunalului Constituțional anularea condamnării sale, organizarea unui nou proces și punerea imediată în libertate. A fost ultimul recurs posibil în Peru pentru Alberto Fujimori, care a mai sesizat, fără succes, toate instanțele judiciare ale țării.
Decizia intervine în momentul în care fiica fostului președinte, Keiko Fujimori, se pregătește pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale unde îl va înfrunta, pe 5 iunie, pe fostul bancher de pe Wall Street, Pedro Pablo Kuczynski.
"Va trebui să avem o discuție, tatăl meu, avocatul său și cu mine, pentru a decide dacă (tata) va sesiza tribunalele internaționale. Dau asigurări că punerea în libertate a tatălui meu se va face exclusiv în mod legal și constituțional", a declarat presei Keiko Fujimori, reiterând că, dacă va fi aleasă la conducerea țării, nu va utiliza grațierea prezidențială pentru eliberarea lui.
În cursul audierii, fostul președinte s-a apărat prin telefon de la unitatea de poliție situată la est de Lima unde se află închis din 2007, explicând de ce contestă condamnarea, o ultimă încercare de a ieși din închisoare.
Avocatul Paco Castillo a motivat cererea insistând asupra lipsei de imparțialitate, în opinia sa, a procedurii care a dus la condamnarea clientului său.
Din anul 2013, Alberto Fujimori caută să fie rejudecat, punând sub semnul întrebării imparțialitatea tribunalului și recalificarea în "crime împotriva umanității" a capetelor de acuzare de omor calificat, răpire agravată și vătămare gravă pentru care a fost urmărit penal după extrădarea sa din Chile. Această recalificare îi interzice să pretindă reducerea pedepsei.