Dezvăluirile care au apărut în presă în urma jafului armat soldat cu trei victime, dintre care doi morţi, de la casa de schimb valutar din Braşov, au scandalizat opinia publică din România. Mărturisesc şi eu, în mod public, sentimentul de consternare care mă încearcă, din clipa în care am aflat că există în ţara noastră, chiar acum, cînd scriu aceste rînduri, 141 de infractori periculoşi cărora li s-a întrerupt executarea pedepselor şi au fost puşi în libertate, din motive medicale. Nu ştiu dacă Serghei Gorbunov, suspectul arestat la Braşov, este inclus în această statistică globală sau era cel de al de al 142-lea infractor liber, pînă acum cîteva zile, dar această realitate, pe care am ignorat-o toţi pînă de curînd, mi se pare de-a dreptul halucinantă!
Am senzaţia că România a devenit un fel de paradis al infractorilor de orice fel… La adăpostul drepturilor pe care Uniunea Europeană le garantează chiar şi deţinuţilor, magistraţii din ţara noastră au pus în libertate, într-o manieră scandalos de suspectă, atît jefuitori, cît şi criminali, violatori sau tîlhari de drumul mare. Toţi ziariştii strigă că s-a creat un fel de „justiţie subterană”, în care magistraţii, în înţelegere cu poliţiştii, fac trafic de influenţă pe bani grei şi eliberează deţinuţi care suferă de cele mai năstruşnice boli, precum claustrofobia sau daltonismul!... Vă vine să credeţi aşa ceva? Toată chestia asta a început să semene cu o mafie sau un fenomen de crimă organizată. Este evident că nu toţi judecătorii, procurorii şi poliţiştii sînt corupţi, dar mă uimeşte cum de s-a ajuns atît de departe, fără ca faimosul CSM să afle, decît abia acum, în ceasul al 13-lea.
Cele mai frecvente, dar şi suspecte cazuri, au apărut în judeţele Olt şi Dolj, însă ele nu sînt singurele. Poliţia din Oltenia are probleme mult mai vechi cu aşa-numiţii „interlopi”, ca să nu mai spun că, pardon de ghilimele, „penitenciarul de maximă siguranţă” din Craiova pare un fel de hotel de lux pentru escroci şi criminali. Să mă scuze breasla halatelor albe, dar bănuiesc că şi unii medici fac parte din această mafie, deoarece le inventează tot soiul de boli infractorilor, pentru ca judecătorii să-i poată pune în libertate, în complicitate cu procurorii care tac mîlc.
Dar ceea ce pare cel mai revoltător este atitudinea publică a magistraţilor, ba chiar şi a unor avocaţi ce reprezintă interesele deţinuţilor, pentru că banii „nu au miros”… În ultimele zile s-au perindat pe la televizor mai multe asemenea persoane în robă, care vorbeau cu aroganţă despre respectarea drepturilor omului.
Gheroghe Lala, eroul de la Braşov, care a murit făcîndu-şi o elementară datorie civică, ori fetele sale, rămase orfane de tată, ce drepturi au, prea puţin stimate doamne şi prea puţin stimaţi domni magistraţi?!?...