Fostul lider al sîrbilor bosniaci a declarat că este greu de imaginat că va avea parte de un proces echitabil la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga, deoarece presa internaţională l-a etichetat deja drept criminal de război. “Sosirea mea aici a coincins cu multe nereguli drastice”, a precizat Karadzic într-un document predat instanţei de la Haga şi dat publicităţii vineri. “Prima neregulă pe care aş vrea să o menţionez este vînătoarea de vrăjitoare din presă începută de media musulmană chiar înainte de demararea conflictului armat şi care m-a proclamat drept criminal de război într-un moment în care singurele victime erau sîrbii. Presa internaţională a continuat această vînătoare de vrăjitoare, astfel încît este greu de imaginat că acest tribunal m-ar putea achita. Cred că acest fapt periclitează în mod grav procesul în sine”, a adăugat Karadzic.
Avocatul lui Radovan Karadzic, Svetozar Vujacic, a cerut, vineri, restituirea laptopului şi a celor aproximativ 50 de CD-uri confiscate în momentul arestării clientului său şi pe care fostul lider al sîrbilor bosniaci stocase probe pentru apărarea sa. Avocatul, care a exclus deplasarea la Haga în viitorul apropiat, a precizat că întreaga strategie de apărare a lui Radovan Karadzic a fost convenită cu el. Fără a oferi alte detalii, avocatul a declarat că nu ştie dacă Radovan Karadzic va compărea în faţa instanţei de la Haga la 29 august, tocmai din cauza dispariţiei acestei documentaţii. Vujacic a declarat din nou că Radovan Karadzic a fost răpit vineri, 18 iulie, zi în care i-a fost confiscat şi laptopul şi nu la 21 iulie, aşa cum au anunţat autorităţile sîrbe. Fostul lider al sîrbilor bosniaci a declarat, joi, de asemenea, că a fost răpit şi că preferă să aştepte o perioadă înainte de a pleda vinovat sau nevinovat.
Între timp, oficialii sîrbi încearcă să îşi clarifice raporturile cu UE, în contextul nou creat de predarea lui Radovan Karadzic la Haga. Vineri, într-un interviu acordat BBC, şeful diplomaţiei sîrbe, Vuk Jeremic, a declarat că “dacă UE ar pune vreodată condiţia ca Serbia să recunoască independenţa unilaterală a Kosovo, răspunsul sîrb va fi negativ”. Vuk Jeremic a subliniat că nu se aşteaptă ca Bruxellesul să vină cu o astfel de condiţie pentru aderarea la UE, mai ales pentru că ar fi nevoie de un consens al Celor 27, care nu poate fi obţinut. Poziţia Serbiei a rămas aceeaşi, Belgradul considerînd că independenţa proclamată de Pristina în 17 februarie este ilegală şi constituie un act de secesiune dintr-un stat recunoscut internaţional, aşadar încalcă toate legile internaţionale. Întrebat de jurnalişti despre extrădarea suspectului de crime de război Radovan Karadzic, Jeremic a explicat că ţara sa are obligaţia politică şi morală de a colabora cu Tribunalul Penal Internaţional de la Haga.