Autorităţile române intenţionează să pună sechestru şi să naţionalizeze active care au generat un beneficiu extraordinar pentru economia României şi pentru oameni, spun reprezentanţii KMG şi KMGI într-o „Notice of Investment Dispute”, adăugând că, în acest context, „dacă autorităţile nu demonstrează respect pentru lege”, investiţiile vor avea de suferit.
În data de 22 iulie 2016, Compania Naţională JSC KazMunayGas (KMG) şi KMG International N.V. (KMGI) au transmis autorităţilor române o Notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investițiilor (Notice of Investment Dispute) - având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Țărilor de Jos şi Guvernul României şi ale Tratatului Cartei Energiei. Diferendul de arbitraj priveşte tratamentul aplicat de autorităţile române investiţiilor realizate de KazMunayGas NC şi KMG International în subsidiarele din România, şi anume: Rompetrol S.A. (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions S.A., Oilfield), Vega S.A. (Vega), Rompetrol Rafinare S.A. (RRC) şi alte companii româneşti.
Scrisoarea companiilor KazMunayGas către Guvernul României detaliază indisponibilizarea unor active în valoare totală de peste 2,1 miliarde de dolari şi convingerea companiei că, aparent, autorităţile intenţionează să pună sechestru şi să naţionalizeze active care au generat un beneficiu extraordinar pentru economia României şi pentru oameni. Companiile membre KazMunayGas au investit deja în jur de 4 miliarde de dolari (inclusiv preţul de achiziţie al Grupului de către KazMunayGas NC) în România şi au planuri de a direcţiona alte câteva miliarde în fonduri către unităţi de producţie şi comunităţile unde Grupul operează.
INVESTIŢIILE, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII
Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International, a declarat: „Suntem mereu disponibili să îi explicăm Guvernului României nevoia ca investiţiile noastre să fie protejate, în baza cadrului legislativ în vigoare. Ne menţinem angajamentul de a ne continua investiţiile în România şi de a dezvolta în continuare pe baza premiselor deja existente. Totuşi, nu putem investi şi mai mult capital dacă autorităţile nu demonstrează respect pentru lege. Dacă nu va fi găsită nicio soluţie, suntem obligaţi să utilizăm toate mijloacele legale pentru a ne apăra drepturile şi a obţine compensaţii, incluzând arbitrajul internaţional împotriva statului român. Totuşi, sperăm sincer că o soluţie amiabilă poate fi încă găsită, care să ne permită să ne continuăm investiţiile în România astfel încât să contribuim la obiectivul României de a deveni un hub energetic important în regiunea Mării Negre”.
Dacă după depunerea Notificării formulate în baza tratatelor privind protejarea investițiilor (Notice of Investment Dispute) nu se va ajunge la o înţelegere între KMG şi România, cazul va fi deferit şi va fi rezolvat de Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din cadrul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington, D.C., sau Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerţ de la Stockholm, în concordanţă cu prevederile tratatelor şi cu soluţiile şi măsurile pe care companiile KMG ia în considerare să le obţină.
NOTIFICAREA DIFERENDULUI
Transmiterea Notificării formulate în baza tratatelor privind protejarea investițiilor reprezintă primul pas procedural care ar putea conduce la o dispută de arbitraj între un investitor și țara unde acesta a realizat investiția. Pe scurt, în concordanță cu tratatele menționate mai sus, statele care au aderat și au devenit parte a unor astfel de tratate beneficiază de o serie de drepturi relative la investiții menite să încurajeze procesul investițional și să creeze un mediu legal corect, echitabil și nediscriminatoriu, iar, de cealaltă parte, să asigure cadrul pentru deținerea și înstrăinarea investițiilor fără perturbări, într-un mod legitim şi paşnic.
TRATATE INTERNAȚIONALE - Tratatele de referință 1996 și 2010:
- Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Kazahstan privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor (Acordul bilateral kazah).
- Acordul pentru încurajarea și protejarea reciprocă a investițiilor încheiat între Guvernul Regatului Ţărilor de Jos și Guvernul României (Acordul bilateral olandez).
- Tratatul Cartei Energiei (TCE)
REPREZENTAREA LEGALĂ A COMPANIILOR KAZMUNAYGAS
Freshfields Bruckhaus Deringer LLP alături de Squire Patton Boggs LLP vor acționa în numele Companiei Naționale KazMunayGas (KMG), o companie înregistrată în Kazahstan, și al subsidiarei sale deținute integral KMG International N.V. (KGMI), o companie înregistrată în Olanda, ambele fiind menționate în declarația de mai sus drept Companiile KazMunayGas.
Reamintim că, la finalul lunii aprilie, compania petrolieră de stat din Kazahstan, KMG, a anunțat vânzarea unui pachet de 51% din acțiunile KazMunayGas International, firma care deține rafinăria Petromidia în România, către CEFC, valoarea tranzacției fiind de 680 de milioane de dolari. Doar câteva zile mai târziu, DIICOT a inclus KazMunayGas în ancheta privind privatizarea rafinăriei și a pus sechestru asupra activelor companiei. "România face uz de puterile guvernamentale pentru a submina tranzacția și a renaționaliza activele," se afirmă în documentul trimis autorităților române de avocații companiei. KazMunayGas respinge acuzațiile formulate de procurorii DIICOT, precizând că a cumpărat rafinăria în 2007, la câțiva ani după ce privatizarea a avut loc, iar tranzacția a fost aprobată de autoritățile române. DIICOT a anunțat că valoarea activelor și acțiunilor KMG puse sub sechestru se ridică la 3 miliarde de lei (740 de miliarde de dolari), acesta fiind costul estimativ al activităților ilegale desfășurate de foștii proprietari, cu implicarea oficialilor români. Pe de altă parte, KMG a anunțat că valoarea activelor puse sub sechestru se ridică la 2,1 miliarde de dolari.