Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă că decizia Guvernului de a abroga OUG 13 repară o greşeală, rămânând însă problema de fond - modificarea prin dezbatere parlamentară a Codului Penal în condiţiile în care mai mult de 40 de articole au fost declarate neconstituţionale.
''Prin decizia din această seară, partidele aflate la guvernare au recunoscut faptul că au greșit când au decis modificarea prin OUG a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Aceasta este decizia corectă: o țară nu poate fi condusă prin ordonanțe de urgență. Însă decizia de azi remediază doar o eroare a guvernului, problema de fond însă rămâne: mai mult de 40 de articole ale Codului Penal sunt neconstituționale. Noi vrem un stat de drept și legi clare, corecte. Însă pentru aceasta avem nevoie de modificarea – prin dezbatere parlamentară – a Codului Penal'', a declarat președintele UDMR, ca reacție la declarația premierului privind abrogarea OUG 13/2017.
Premierul Sorin Grindeanu a precizat sâmbătă seara că duminică Guvernul se va reuni într-o şedinţă de urgenţă pentru abrogarea OUG 13.
''Folosesc termenul abrogare pentru că aşa este...Am văzut dezbatere inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administraţia Prezidenţială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanţă. Vom găsi calea legală - abrogare, prorogare ca să nu intre în vigoare, ca să fiu cât se poate de clar'', a anunţat el la Palatul Victoria.
El a subliniat însă şi că deciziile CCR sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii României şi este normal ca în cel mai scurt timp să-şi găsească transpunerea în lege.
''Este nevoie, totuși, să avem concordanță între ceea ce înseamnă deciziile CCR și cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR și de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât, după un dialog pe care sper să-l am - folosesc acest prilej pentru a lansa această invitație la dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege către Parlament pentru punerea în concordanță a deciziilor CCR cu cadrul legal'', a adăugat premierul.