Kevin Costner propune un mecanism propriu de curăţare a mareelor negre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Kevin Costner propune un mecanism propriu de curăţare a mareelor negre

Monden 11 Iunie 2010 / 00:00 393 accesări

Actorul american Kevin Costner a prezentat, în Congresul american, un dispozitiv care separă apa de petrol, în care a investit peste 20 de milioane de dolari, instalaţia nefiind luată în seamă, până acum, ca soluţie pentru înlăturarea mareei negre din Golful Mexic. Este a doua vedetă de la Hollywood invitată la audieri de către subcomisia de Ştiinţă şi Tehnologie a Camerei Reprezentanţilor, în contextul scurgerii de petrol în urma exploziei pe 20 aprilie a unei platforme petroliere exploatate de British Petroleum în Golful Mexic. Primul a fost regizorul James Cameron, producătorul filmelor de succes “Titanic” şi “Avatar”, care a construit submersibile împreună cu un expert canadian, pentru pelicula sa “Abyss / Abis”.

Kevin Costner a prezentat o nouă tehnologie submarină care să pună capăt deversării de petrol. “Ştiu că unii se întreabă ce caut eu aici”, şi-a început prezentarea eroul din “Waterland / Lumea apelor”, alături de patru oameni de ştiinţă prezenţi şi ei în faţa comisiei. Spunând că a fost impresionat de catastrofa produsă de tancul petrolier al companiei Exxon Valdez în 1989, Kevin Costner a precizat că s-a hotărât atunci să investească personal în dezvoltarea unui sistem eficient de curăţare a mareelor negre. A cumpărat tehnologie de la un laborator al Guvernului american şi a creat o societate în 1993, condusă de fratele său, în care a investit fonduri pentru construirea unui dispozitiv care să trateze până la 700 litri de apă amestecată cu petrol pe minut. Au fost construite cinci astfel de centrifuge, testate cu succes în SUA şi în alte părţi ale lumii, dar pe care nimeni nu le-a luat în considerare, până acum, pentru tragedia din Golful Mexic.

Peste 70 de persoane au avut, până în prezent, probleme de sănătate în statul Louisiana, din cauza mareei negre din Golful Mexic. Între persoanele care au semnalat simptome precum gât iritat, tuse, dificultăţi respiratorii, iritarea ochilor, greaţă, dureri în piept şi dureri de cap, 50 lucrează pe platforme petroliere sau participă la operaţiuni de colmatare a mareei negre. Alte 21 de persoane s-au îmbolnăvit, cele mai multe din cauza mirosului provenit de la mareea neagră, în timp ce se aflau în locuinţele lor. Totodată, companiile petroliere active în Golful Mexic au început să îşi retragă platformele de prospectare din această zonă, din cauza prelungirii moratoriului impus de administraţia americană asupra forajului în ape adânci, în urma catastrofei din 20 aprilie. Interdicţia de forare petrolieră în largul mării durează până la finele lunii noiembrie.

Taguri articol


12