Nu are rost să se întrebe cineva cine minte în povestea asta și cu ce scop, dar administraţia prezidenţială de la Kiev nu a confirmat informaţiile din presă potrivit cărora preşedintele rus, Vladimir Putin, i-ar fi spus omologului său ucrainean, Petro Poroşenko, că, dacă vrea, poate trimite trupe la Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia şi Bucureşti, relatează Interfax Ucraina. Cotidianul german ”Sueddeutsche Zeitung” a relatat joi că Putin ar fi ameninţat, într-o conversaţie cu omologul său ucrainean, că poate trimite trupe în Polonia, România şi ţările baltice. Poroşenko l-ar fi informat despre aceste ameninţări pe preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, în timpul vizitei efectuate de acesta la Kiev, la 12 septembrie, afirmă publicaţia, care citează un document al serviciului diplomatic al UE. Conform ”Sueddeutsche Zeitung”, Putin l-ar fi avertizat, de asemenea, pe Poroşenko să nu conteze prea mult pe UE, precizând că şi-ar putea utiliza influenţa pe lângă mai multe state membre pentru a obţine o minoritate de blocaj împotriva deciziilor defavorabile Moscovei. CE a refuzat joi să comenteze informaţiile din presă privind declaraţiile ameninţătoare ale preşedintelui rus. Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui rus, a respins informaţiile publicate de cotidianul german ca fiind ”o altă farsă a ziarelor”.
ALTE NEGOCIERI Reprezentanți ai Kievului, Moscovei și separatiștilor din estul Ucrainei s-au reunit vineri la Minsk, capitala Belarusului, în încercarea de a face să avanseze procesul de pace în reglementarea conflictului ucrainean, în contextul unui armistițiu foarte fragil. În urma protocolului de încetare a focului semnat, spre surpriza generală, la 5 septembrie, la Minsk, între Kiev și rebeli, președintele Petro Poroșenko a propus garantarea unui statut special provizoriu pentru unele zone din estul țării și alegeri locale în luna decembrie. Aceste oferte, adoptate de deputații ucraineni, au figurat în centrul discuțiilor de vineri de la Minsk. Dacă Moscova și-a exprimat susținerea pentru concesiile politice ale Kievului, rebelii au respins orice propunere din partea autorităților ucrainene cu privire la un teritoriu pe care ei îl doresc independent.
AVERTISMENTUL LUI MEDVEDEV ”Întregul sistem de securitate al Europei este ameninţat în prezent”, a declarat, vineri, premierul rus, Dmitri Medvedev, reproşând Occidentului că pare să uite că ţara sa are propriile interese. ”Nu vom tolera şantajul politic”, a avertizat şeful Executivului rus, subliniind că ”Rusia este cea mai mare ţară din lume, o putere nucleară care este casa a 150 de milioane de oameni, un teritoriu cu rezerve vaste şi o piaţă uriaşă pentru bunuri, servicii şi investiţii”. Medvedev le-a reproşat partenerilor săi occidentali că, în pofida statutului ţării sale, aceştia ”pretind că Rusia nu există deloc pe harta globală”. El i-a acuzat de subminarea stabilităţii sistemelor financiar şi comercial. ”Un lucru este sigur. Stabilitatea sistemelor globale financiar şi comercial este demolată în prezent. Însă, fără îndoială, acest proces poate încă să fie oprit”, a adăugat Medvedev. Reprezentantul special al preşedintelui francez pentru Rusia, Jean-Pierre Chevènement, a pledat, joi, pentru anularea în anumite condiţii a sancţiunilor europene impuse Moscovei.