Kievul şi Chișinăul, amenințate de... Kalașnikov!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Duma de Stat a Rusiei ia atitudine

Kievul şi Chișinăul, amenințate de... Kalașnikov!

Externe 07 Iulie 2017 / 16:47 572 accesări
Președintele Comisiei din Dumă pentru CSI, integrare euroasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov

Președintele Comisiei din Dumă pentru CSI, integrare euroasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov

Duma de Stat a Federației Ruse (Camera Inferioară a Parlamentului) a lansat vineri un apel către autoritățile de la Chișinău și Kiev să renunțe la toate formele de presiune față de Transnistria, într-o Declarație adoptată cu privire la ceea ce Moscova consideră a fi "tendințele negative în evoluția situației din Transnistria ca urmare a deciziilor luate de Republica Moldova și Ucraina", relatează portalul Deschide.md și Radio Chișinău, citând agenții de presă ruse. Potrivit deputaților ruși, Chișinăul și Kievul ar încerca să instituie o blocadă în jurul regiunii transnistrene și nu s-ar consulta cu Tiraspolul pentru a lua anumite decizii. În acest context, parlamentarii ruși au cerut convocarea unei noi runde de negocieri cu privire la diferendul transnistrean în formatul "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE și SUA ca observatori).

În declarația Dumei se spune că acțiunile Republicii Moldova și ale Ucrainei reprezintă o amenințare pentru stabilitatea regiunii transnistrene și securitatea populației din stânga Nistrului, inclusiv pentru cei peste 200.000 de cetățeni ai Federației Ruse de aici. Deputații ruși amintesc în context interdicția impusă de Ucraina tranzitării pe teritoriul său a bunurilor pentru aprovizionarea forțelor de pace ruse din Transnistria. La fel, ei subliniază că autoritățile de la Chișinău acționează pentru a obstrucționa activitatea pacificatorilor ruși și a Grupului operațional de trupe ruse din regiunea transnistreană (GOTR).

Președintele Comisiei din Dumă pentru CSI, integrare euroasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, a avertizat că, în cazul în care Chișinăul și Kievul vor continua să exercite presiuni asupra Transnistriei, situația poate escalada după modelul celei din Donbas, estul Ucrainei, care în prezent este scena unui conflict armat între rebelii separatiști pro-ruși și forțele guvernamentale. "Cerem Kievului și Chișinăului să respecte toate condițiile asumate: condiții prielnice pentru existența misiunii de pacificare, importul mărfurilor alimentare și al altor produse. În caz contrar, se va crea un focar ce poate dinamita întreaga situație. Astfel, nu doar în Ucraina va fi război, dar, din păcate, va fi unul și la granița de sud a Ucrainei. Noi nu putem să acceptăm această situație, deoarece noi menținem pacea de 25 de ani acolo pe Nistru, unde trăiesc 200.000 de compatrioți", a declarat Kalașnikov, citat de Deschide.md.

El a făcut această afirmație într-o conferință de presă înainte ca proiectul declarației respective să fie supus dezbaterii și votului în plenul Dumei. "În loc să-și îndeplinească funcțiile de mediatori în regiune, Republica Moldova și Ucraina închid granițele. S-a ajuns la o situație ridicolă. Comandantul trupelor noastre de pace (din Transnistria) nu a putut merge la nunta fiicei sale și a trebuit să o vizioneze pe Skype", a afirmat Kalașnikov, conform paginii de internet a Partidului Comunist din Rusia, al cărui reprezentant în Dumă este acesta.

Analistul moldovean Oazu Nantoi a remarcat faptul că documentul Dumei intervine în contextul în care Chișinăul și Kievul au instituit un control comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. La rândul său, politologul Anatol Țăranu subliniază că nu sunt vizate toate autoritățile de la Chișinău pe ansamblu, ci numai guvernul pro-european, în contextul unei atitudini diferite a președintelui (pro-rus) al Republicii Moldova, Igor Dodon, față de situația respectivă, potrivit Radio Chișinău.



12