Multimilionarul german Kim Schmitz, cunoscut în lumea întreagă drept Kim Dotcom, fondatorul site-ului Megaupload, specializat în file-sharing, şi-a recâştigat cele 15 maşini de lux, banii şi proprietăţile imobiliare pe care autorităţile neo-zeelandeze au pus sechestru în urma unei percheziţii desfăşurate în ianuarie 2012. Cererea poliţiei din Auckland de prelungire a măsurii de impunere a sechestrului a fost respinsă de către instanţă. Poliţia neo-zeelandeză are la dispoziţie 14 zile pentru a face recurs, în caz contrar bunurile ar urma să reintre în posesia proprietarului de drept. Pe contul său de Twitter, Kim Dotcom a postat imediat un mesaj prin care şi-a exprimat satisfacţia faţă de decizia justiţiei neo-zeelendeze şi a anunţat că va face apel la instanţa din Hong Kong pentru redeschiderea site-ului Megaupload.
Ancheta poliţiei din Noua Zeelandă a fost demarată la cererea omologilor din SUA, care acuză conducerea site-ului Megaupload şi pe fondatorul său de încălcarea cu premeditare a drepturilor de autor pentru conţinutul postat. Kim Dotcom, alături de mai mulţi angajaţi ai săi, sunt acuzaţi că i-au încurajat pe utilizatorii site-ului Megaupload să încalce drepturile de autor permiţându-le să posteze conţinut media indiferent dacă aceştia deţineau sau nu licenţă. Fondatorul Megaupload a respins toate acuzaţiile şi, deşi acest site a fost închis, a lansat o nouă platformă online Mega, spre disperarea marilor studiouri muzicale şi cinematografice din SUA, care s-au văzut nevoite să recurgă la un proces civil împotriva sa. Cum ancheta trenează deja de doi ani, iar procesul are cam aceeaşi soartă, Kim Dotcom nu vrea să se plictisească şi a promis şi înfiinţarea unei formaţiuni politice, asemănătoare Partidului Piraţilor din Suedia, care să promoveze respectarea drepturilor omului online.
Chiar dacă pare că va recăpăta acces la bunurile sale, problemele lui Kim Dotcom nu sunt chiar rezolvate. În luna iulie va avea loc înfăţişarea privind cererea de extrădăre formulată de oficialii americani către omologii neo-zeelendezi. Dacă va fi extrădat în SUA pentru a fi judecat, Kim Dotcom riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Miliardarul german deţine însă rezidenţă în Noua Zeelandă şi înainte de demararea anchetei din SUA depusese actele pentru a primi cetăţenie, aşa că are mari şanse să evite extrădarea!