Kim Jong-Il a fost condus pe ultimul drum de o maşină americană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deşi ura SUA

Kim Jong-Il a fost condus pe ultimul drum de o maşină americană

Externe 30 Decembrie 2011 / 00:00 273 accesări

Liderul nord-coreean, Kim Jong-il, ura SUA, dar a fost condus pe ultimul drum de o maşină americană, o limuzină Lincoln Continental din anii \'70, foarte probabil aceeaşi care a fost folosită şi la funeraliile tatălui său, Kim Il-sung, în 1994. ”Lincoln Continental era considerată o maşină solidă, robustă şi puternică în vechea Asie”, a declarat Kongdan Oh, cercetătoare la institutul pentru analize privind apărarea, care a scris despre viaţa zilnică din Coreea de Nord, unde s-au născut părinţii săi. Oh susţine că maşinile au fost alese probabil pentru că au fost folosite anterior la funeraliile lui Kim Il-sung. Acestea au fost fabricate în 1975 sau 1976, potrivit lui Gregg D. Merksamer, care a analizat forma şi părţile componente ale acestora. Pentru moment nu este clar cum a obţinut Coreea de Nord aceste maşini, ţara fiind supusă unor sancţiuni economice de către SUA şi alte puteri mondiale, iar analiştii cred că acestea au fost cumpărate cu zeci de ani în urmă. În spatele celor trei limuzine americane s-au aflat zeci de maşini luxoase şi moderne, Mercedes-Benz sau Volkswagen Passat, fabricate în anii \'90 şi probabil construite sau dobândite din China, cel mai important partener de afaceri ai Coreei de Nord.

SUCCESIUNE FĂRĂ CUSUR Coreea de Nord l-a proclamat, ieri, conducător suprem pe Kim Jong-Un, fiul şi succesorul lui Kim Jong-Il, în cursul unei imense adunări militare organizate la Phenian, în ultima din cele 13 zile de doliu naţional decretate în memoria liderului său decedat. Numeroşi civili puteau fi văzuţi de o parte şi de alta a esplanadei, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat. Adunarea din Piaţa Kim Ir Sen s-a încheiat în acordurile Internaţionalei, interpretată de o fanfară militară şi cu 20 de lovituri de tun. Apoi, conform imaginilor de la televiziunea oficială, în Coreea de Nord au fost păstrate trei minute de tăcere, întrerupte de sirenele vapoarelor şi trenurilor din întreaga ţară. Ele au marcat încheierea doliului naţional de 13 zile în memoria lui Kim Jong-Il, liderul care a condus ţara timp de 17 ani, decedat la 17 decembrie şi pentru care o ceremonie funerară a fost organizată miercuri, în faţa a sute de mii de persoane. Armata joacă un rol important în Coreea de Nord, condusă în numele doctrinei songun (armata mai întâi), dezvoltată în anii ’90, de Kim Jong-Il, pentru a menţine viabilitatea regimului său, slăbit în urma prăbuşirii blocului comunist în Europa de Est şi URSS. Celălalt principal centru al puterii este Partidul Muncitorilor, unica formaţiune politică din ţară.

DRAPEL ÎN BERNĂ LA ONU Drapelul ONU a fost arborat în bernă, miercuri, la cartierul său general de la New York, precum şi la Geneva, cu ocazia funeraliilor liderului nord-coreean, omagiu ce a atras critici din partea unei organizaţii. În mod tradiţional, ONU coboară în bernă drapelul său cu ocazia decesului şefilor de state membre, a precizat Choi Soung-ah, din cadrul serviciului de presă al ONU. Ca reacţie, UN Watch a făcut cunoscut că ”admite ca ONU să se conformeze protocolului diplomatic, dar organizaţia mondială nu trebuie să uite că obiectivul său fondator este să apere drepturile omului şi, din nefericire, acest mesaj se confruntă astăzi cu riscul serios de a fi desconsiderat”.

Taguri articol


12