Kim Jong-Un îi sfidează pe americani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Declarații incendiare la Phenian

Kim Jong-Un îi sfidează pe americani

Externe 13 Decembrie 2017 / 14:39 912 accesări
Kim Jong-Un vrea să facă din Coreea de Nord cea mai mare putere nucleară din lume

Kim Jong-Un vrea să facă din Coreea de Nord cea mai mare putere nucleară din lume

În ciuda presiunilor comunității internaționale, liderul nord-coreean Kim Jong-Un este hotărât să facă din ţara sa puterea nucleară cea mai tare din lume. Într-un discurs în faţa angajaţilor programului balistic nord-coreean, dictatorul a declarat că ţara sa merge înainte victorios şi va deveni puterea nucleară şi militară cea mai tare din lume. Noile declaraţii ale lui Kim intervin într-un moment în care marile puteri încearcă să găsească o soluţie la criza provocată de accelerarea programelor nuclear şi balistic ale Coreei de Nord, condamnate de comunitatea internaţională, şi care a întreprins în septembrie un al şaselea test nuclear.

În schimb, SUA a anunțat, prin vocea secretarului de stat, Rex Tillerson, că este gata să ia loc la masa negocierilor cu regimul de la Phenian, dar fără condiţii prealabile. "Nu este realist să spunem: <Vom discuta cu voi doar dacă veţi veni la masa negocierilor gata să abandonaţi programul vostru nuclear>. Am spus, la nivel diplomatic, că suntem gata să discutăm imediat ce Coreea de Nord va dori să discute. Suntem gata să avem o primă reuniune fără condiţii prealabile. Va fi dificil să vorbim dacă în mijlocul discuţiilor noastre veţi decide să testaţi o altă rachetă. Să ne întâlnim, să vorbim despre vreme dacă doriţi, sau să discutăm pentru a şti dacă este nevoie de o masă pătrată sau rotundă pentru a vă face plăcere. Dar cel puţin să ne vedem faţă în faţă şi apoi vom putea începe să elaborăm o foaie de parcurs pentru ceea ce dorim", le-a transmis Tillerson nord-coreenilor în cadrul unei conferinţe de presă la Washington. Până acum, americanii afirmau că orice negociere nu poate viza decât denuclearizarea Peninsulei Coreea. "Ei au investit mult prea mult în aceasta", a estimat şeful diplomaţiei americane cu privire la dezvoltarea rachetelor intercontinentale şi a armelor nucleare de către regimul de la Phenian.

Totu;i, secretarul de stat american nu a exclus o intervenție armată. "Ca întotdeauna în diplomaţie, avem o prezenţă militară puternică în spatele nostru: în cazul în care Coreea de Nord face alegeri proaste, suntem pregătiţi militar. Nu acesta este drumul pe care vrem să mergem. La Departamentul de Stat, rolul nostru este să creăm o cale alternativă, dar Phenianul este cel care trebuie să îşi decidă viitorul", a dat asigurări Rex Tillerson.

Pe de altă parte, o delegaţie a ministerului rus al Apărării, condusă de către Victor Kalganov, directorul adjunct al Centrului de comandă pentru Apărăre Naţională din Rusia, vizitează în această săptămână capitala nord-coreenă Phenian, pe fondul eforturilor de a revizui politica de ameninţare reciprocă şi de intimidare. Informația a fost confirmată de Ambasada Coreei de Nord în Rusia, fără a oferi însă detalii suplimentare despre scopul acestei vizite.



12