America este recunoscătoare românilor pentru contribuția și sacrificiul lor în numele apărării comune, a declarat, joi, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm.
Acesta a fost prezent la Global SOF Symposium Europe. El a vorbit despre transformarea Forțelor pentru Operații Speciale din România și despre contribuția țării noastre la misiunile NATO. În context, Klemm a vorbit și despre angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare în următorii 10 ani. "România știe că, pentru a aborda amenințările secolului XXI, trebuie să își crească capabilitățile militare, în special cele care sunt cel mai necesare NATO. Românii au demonstrat că au un puternic spirit de lider în Alianță, luându-și angajamentul de a aloca 2% din PIB anul acesta", a subliniat el. Vorbind despre implicarea militarilor români în misiunile din Irak și Afganistan, Klemm i-a omagiat pe soldații din țara noastră care au murit în teatrele de operații. Astfel, el a transmis condoleanțe familiei lui Mădălin Stoica, care a decedat în Afganistan în septembrie. Diplomatul a vorbit și despre implicarea forțelor române în Kosovo. "În Kosovo, România are 50 de trupe, în ciuda faptului că rămâne unul dintre puținele state ale Uniunii Europene care nu recunosc Kosovo. Aceasta arată nivelul de seriozitate cu care România își vede rolul de membru al Alianței", a subliniat el.
Klemm a apreciat că transformarea Forțelor pentru Operații Speciale din România "a fost impresionantă și devine rapid un model de cum poți aplica abordarea guvernamentală pentru a crea capabilități pentru Operații Speciale, ce răspund nevoilor de securitate națională". El a amintit că, la începutul acestui an, la Global SOF Symposium, generalul Nicolae Ciucă a vorbit "în detaliu despre transformarea complexă pe care armata română o experimentează pentru a contracara amenințările ce devin din ce în ce mai multe în lume".
Potrivit lui Klemm, șeful Statului Major General a declarat atunci că "România nu poate pur și simplu să copieze modelul SUA; mai degrabă, România trebuie să folosească lecțiile din propria istorie și să le aplice, creând o 'soluție românească'".