Emisarul ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, autorul unui plan de soluţionare a crizei din Siria care nu a fost aplicat, recunoaşte că misiunea sa nu a reuşit şi pledează pentru asocierea Iranului la negocieri, într-un interviu acordat cotidianului ”Le Monde”, publicat cu o zi înaintea reuniunii de la Paris a Conferinţei Prietenilor Poporului Sirian, în cadrul căreia peste 100 de ţări arabe şi occidentale au solicitat Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie cu caracter constrângător, conţinând o ameninţare cu sancţiuni împotriva Damascului. Kofi Annan a vorbit, de asemenea, despre misiunea observatorilor în Siria (MISNUS), mobilizată la jumătatea lui aprilie, alcătuită din aproape 300 de militari neînarmaţi, repartizaţi în mai multe oraşe din Siria, dar şi din aproximativ 100 de experţi civili. Misiunile MISNUS de patrulare au fost suspendate la jumătatea lui iunie, din cauza persistenţei confruntărilor armate.
Fostul secretar general al ONU a evocat importanţa rolului Rusiei, apropiată regimului de la Damasc şi care a blocat, până în prezent, toate acţiunile internaţionale iniţiate împotriva regimului lui Bashar al-Assad, subliniind, totodată, importanţa asocierii Iranului la negocieri. ”Rusia are influenţă, dar nu sunt sigur că evenimentele vor fi determinate numai de Rusia. Iranul este un actor. El ar trebui să facă parte din soluţie. El are influenţă iar noi nu putem ignora acest lucru”, a dat asigurări Annan. Americanii şi europenii s-au opus ca Iranul, un aliat al regimului de la Damasc, să fie invitat la recenta Conferinţă interministerială de la Geneva asupra situaţiei din Siria, din cauza conflictului care opune Teheranul occidentalilor în problema programului său nuclear. În opinia lui Annan, precedentul libian este cel care explică atitudinea Moscovei şi Beijingului, care blochează orice iniţiativă a vreunei acţiuni internaţionale împotriva regimului Bashar al-Assad în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. ”Vă voi spune în mod deschis că modul în care responsabilitatea de a proteja a fost utilizată în Libia a creat o problemă acestui concept. Ruşii şi chinezii consideră că au fost înşelaţi: ei au adoptat o rezoluţie ONU care a fost transformată într-o schimbare de regim. Nu aceasta era intenţia iniţială, din punctul de vedere al acestor ţări”, a explicat diplomatul ghanez.
PERICOL DE COLAPS Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a avertizat împotriva unui posibil colaps al statului sirian. Şefa diplomaţiei americane, aflată într-o vizită în Japonia, a insistat pentru aplicarea planului de pace al emisarului special internaţional în Siria, Kofi Annan, apreciind că ”documentul trebuie să trezească la realitate toate părţile implicate”. Clinton a insistat pentru încetarea violenţelor, subliniind ofensiva opoziţiei în cadrul mişcării de protest declanşate acum aproape 16 luni împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Hillary Clinton a avertizat din nou că ”zilele lui Assad sunt numărate” şi a apreciat că ”există încă şansa salvării statului sirian de la o confruntare catastrofală şi foarte periculoasă”. Într-o conferinţă comună, Hillary Clinton şi ministrul de Externe nipon, Koichiro Gemba, au reafirmat decizia celor două state de a continua cooperarea militară, în special în problema nord-coreeană şi au cerut intensificarea redesfăşurării forţelor americane în Japonia, conform Kyodo.
BILANŢ Peste 17.000 de persoane, dintre care 11.815 civili, au fost ucise în cursul violenţelor din Siria, de la începutul revoltei faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, în martie 2011, a anunţat, sâmbătă, organizaţia nonguvernamentală (ONG) Observatorul Sirian al Drepturilor Omului. Între cele 17.012 persoane se află 11.815 civili, 4.316 membri ai armatei şi serviciilor de securitate şi 881 de dezertori, a declarat Rami Abdel Rahmane, preşedintele ONG-ului cu sediul la Londra, care se bazează pe informaţiile unei reţele de militanţi de la faţa locului. De la intrarea în vigoare a armistiţiului de la 12 aprilie, prevăzut în cadrul unui plan de pace al emisarului internaţional Kofi Annan, dar care nu a fost aplicat niciodată, au fost ucise 5.898 de persoane, a precizat Rami Abdel Rahmane. Aproximativ 60 de persoane, dintre care 31 sunt civili, au fost ucise sâmbătă, în bombardamentele din provincia Alep şi de la Deir Ezzor, potrivit ONG-ului.