Kovesi: „Am avut situaţii de corupţie în DNA”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Kovesi: „Am avut situaţii de corupţie în DNA”

Justiție 01 Decembrie 2015 / 17:58 996 accesări

Pentru că nu mai ieşise demult în public, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, o personalitate extrem de controversată în România, dar plăcută şi aplaudată în anumite foruri europene (şi atunci e OK şi pentru noi, nu?), s-a gândit să ne facă o surpriză plăcută şi să dea un interviu pentru un post de radio. Subiectele atinse au fost diverse, printre cele mai interesante numărându-se corupţia la nivelul instituţiei pe care o conduce şi confiscarea averilor condamnaţilor.

Astfel, procurorul-șef a declarat că există corupție și la nivelul DNA, dând ca exemplu unele cazuri de scurgeri de informații din dosarele de anchetă. Ea a mai spus că este util și ajutorul din partea cetățenilor, atât prin sesizări, cât și prin colaborare, atunci când sunt audiați în calitate de martori. Kovesi afirmă însă că oamenii din subordinea sa nu ezită să-şi „execute” şi colegii dacă aceştia sunt suspectaţi de corupţie. „Am avut situaţii de corupţie în DNA. Acum doi ani, colegii mei au arestat un procuror-şef de birou care era suspect de corupţie. Am avut cazuri de polițişti. Luna trecută, un poliţist a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Suntem foarte atenţi la modul în care recrutăm personalul, la condiţiile de integritate şi vă spun că nimeni din DNA nu are imunitate”, a declarat, sforăitor, Kovesi.

Ea a mai punctat şi faptul că problema corupției se rezolvă și cu prevenție și a dat ca exemplu necesitatea modificării regulilor de atribuire a contractelor publice. „În activitatea noastră punem accent foarte mare pe tot ceea ce înseamnă măsuri preventive. Corupția nu se rezolvă doar cu dosare penale. Trebuie modificată legislația, să se modifice regulile de atribuire a contractelor publice. Trebuie să luăm măsuri preventive pentru a elimina vulnerabilitățile”, a spus Kovesi.

În legislație încă există dispoziții contradictorii, care permit șefilor unor instituții să dispună atribuirea unor contracte către anumite firme, a mai spus ea. „Este important ca proiectele de legi să plece de la observațiile pe care le fac tehnicienii, adică cei care aplică legea. Domeniul achizițiilor este foarte important, pentru că aici se cheltuie banul public”, a arătat șeful DNA.

În ce priveşte confiscarea marilor averi, Kovesi a declarat că pârghiile pe care le au procurorii sunt suficiente în prezent, numai că eforturile DNA trebuie susținute de Ministerul Finanțelor, care pune în executare deciziile de confiscare. „Nu avem legea ilicitului, dar avem alte pârghii care ne permit să facem confiscări extinse. De exemplu, dacă cineva a primit mită 10.000 de euro, confiscăm acei bani, dar dacă în urma verificărilor stabilim că are o avere mult mai mare pe care nu o poate justifica, facem confiscare extinsă. Este cazul primarului Capitalei, Sorin Oprescu”, a exemplificat Kovesi. Ea a mai arătat că există oameni condamnați care, după ce sunt eliberați din închisoare, se bucură în continuare de averile lor, obținute ilegal, iar eforturile polițiștilor și procurorilor trebuie susținute de Ministerul Finanțelor. „Unei persoane care nu-și plătește impozitul, după trei luni, i se blochează conturile. Nu înțeleg de ce nu se procedează așa și în cazul celor corupți, pentru care există decizii de confiscare”, a punctat procurorul.

Taguri articol


12