Abuzuri strigătoare la cer din partea DNA! După înregistrările care au apărut în spaţiul public şi în care Kovesi cerea explicit să se ajungă la premier şi la miniştri, să se decapeze dosarele, să se facă mai multe presiuni şi arestări şi după refuzul constant de a se supune legii şi a veni în faţa comisiei parlamentare care anchetează alegerile din 2009, acum procurorul-şef al DNA apare din nou în luminile rampei, cu un abuz strigător la cer. Ea a solicitat ANAF să i se acorde acces la conturile tuturor românilor, potrivit unui document dat publicităţii de România TV, indiferent dacă - ATENŢIE - sunt implicaţi în vreo anchetă sau nu. Documentul demonstrează, negru pe alb, că uneori DNA se crede mai presus de lege. De ce spunem asta? Şefa DNA a înaintat solicitarea către ANAF în 26 ianuarie 2015, către şeful de atunci al Fiscului, Gelu Diaconu. Nimic straniu până aici, doar că solicitarea este trimisă în 2015, la un an după ce Codul de procedură penală (CPP) a fost modificat. Cu toate acestea, șefa DNA cerea acces la bazele de date de la Fisc, inclusiv la conturile tuturor românilor, în baza unui articol din Codul vechi de PP, care nu mai era în vigoare. Potrivit aceleiaşi surse, articolul 184 indice 1 din CPP, care se referă la accesul procurorilor la bazele electronice ale statului, se transformase între timp în articolul 267 din noul CPP. În articolul de lege invocat oricum greşit de Kovesi, se face vorbire foarte clar doar despre anumite proceduri pentru care procurorii au acces la datele electronice de la Fisc. Mai exact: citarea, comunicarea actelor de procedură sau aducerea cu mandat la desfășurarea procedurilor. În schimb, Kovesi cere acces la conturile românilor în baza colaborării în domeniul combaterii criminalității economico-financiare.
O altă mare problemă a modului în care a înţeles Kovesi să facă uz de prerogativele pe care i le oferă domnia la DNA este faptul că, dacă se constată că solicitarea procurorului-șef al DNA nu respectă legea, atunci toate dosarele pentru care s-au folosit probe obținute în baza acestui document pot fi contestate în instanță.
Jurnalista Adina Anghelescu a afirmat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că acest „protocol” reprezintă „un fel de Big Brother fiscal prin care doamna Kovesi a încercat să afle, prin ANAF, informații despre toată lumea, lucru nelegal”. Adina Anghelescu a mai spus că, în situația în care ai o colaborare cu o instituție a statului și dorești să afli ceva despre o persoană, atunci persoana respectivă trebuie musai să fie anchetată într-un dosar.