UN TRIBUT SCUMP Circa 200 de veterani ai războiului de pe Nistru au comemorat marţi la Chişinău 20 de ani de la începutul celor mai sângeroase lupte din timpul conflictului, care s-au desfăşurat la Tighina în perioada 19-21 iunie în 1992. Combatanţii au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din centrul capitalei Chişinău şi au organizat o masă de pomenire. Participanţii la luptele de la Tighina evită să vorbească prea mult despre clipele prin care au trecut acum 20 de ani, dar se simt şi astăzi trădaţi de autorităţi. Aceştia susţin că sute de camarazi de-ai lor şi-au pierdut viaţa pentru a elibera oraşul de trupele separatiste, dar în momentul în care Tighina se afla aproape în întregime sub controlul combatanţilor moldoveni, ei au primit ordin să se retragă. Analişti şi istorici susţin că războiul din 1992 nu a fost altceva decât o agresiune militară a Rusiei asupra R. Moldova. Potrivit Institutului de Politici Publice, serviciile speciale ruseşti au organizat în 1992 o serie de provocări, iar autorităţile de la Chişinău au căzut în cursă şi au plătit scump pentru aceasta. Şi istoricul Octavian Ţâcu afirmă despre războiul de la Nistru că a fost vorba de un război cu Federaţia Rusă pe care oficialii de la Chişinău l-au pierdut.
La 20 de ani distanţă, situaţia rămâne complexă. Analiştii site-ului dniester.ru au trecut în revistă concluziile celei mai recente întâlniri dintre liderul autoproclamatei republici, Evgheni Şevciuk, şi reprezentantul special al pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, vehiculând ideea că noua conducere a republicii nu a îndeplinit comanda venită din partea Rusiei. Din acest motiv, Tiraspolul este lipsit de investiţii serioase din partea Federaţiei Ruse. Reacţia Kremlinului este legată de schimbarea bruscă a politicii externe a liderilor transnistreni. Oprirea fluxurilor financiare către Tiraspol, atitudinea lui Dmitri Rogozin, care de la vizita efectuată în Tiraspol, în luna aprilie, nu s-a mai deplasat în regiune, sunt tot atâtea probe că Moscova este nemulţumită de noii lideri locali. Evgheni Şevciuk a mers la Moscova în tentativa de a încerca să ducă relaţiile pe o cale mai constructivă şi avantajoasă pentru autorităţile din regiune, în contextul în care oponenţii politici au criticat dur noua putere din Transnistria. Din comunicatele oficiale ale Tiraspolului, întâlnirea s-a terminat cu un schimb de păreri şi nu a adus vreun rezultat.
SCHIMBARE Preşedintele Parlamentului R. Moldova, Marian Lupu, se află într-o vizită în SUA, în perioada 18 - 22 iunie. În cadrul vizitei, Marian Lupu va avea întrevederi bilaterale cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor John Boehner, cu asistentul secretarului de stat Philip Gordon, cu conducerea Institutului Naţional Democrat şi cea a Institutului Republican Internaţional, precum şi cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti în SUA. Înainte de plecarea sa în SUA, Lupu a declarat pentru Europa Liberă că SUA sunt un important partener strategic şi comercial, nu numai unul din cei mai importanţi donatori.
Un alt semn de schimbare este că Istoria românilor revine în programa şcolară de la Chişinău, odată cu noul an de învăţământ, care începe pe 1 septembrie 2012. Ministrul Educaţiei din Republica Moldova, Mihai Şleahtiţchi, a precizat că obiectul de studiu, care se va numi Istoria românilor şi universală, este subiectul unei controverse juridice între minister şi contestatarii ordinului ministerial de introducere a acestei discipline, Partidul Socialist şi Partidul Patrioţii Moldovei, grupări politice filo-ruse. Acestora li s-au alăturat reprezentanţii Asociaţiei istoricilor şi politologilor Pro-Moldova, care au declarat că decizia de a reintroduce în programul şcolar Istoria Românilor va fi contestată în instanţă.