Kultul lui Băsescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

Kultul lui Băsescu

Politică 02 Septembrie 2009 / 00:00 493 accesări

Acest titlu nu conţine nicio greşeală de ortografie, aşa după cum vă veţi convinge în continuare! Am recurs la acest subterfugiu gramatical pentru a face deosebirea între cultul personalităţii lui Ceauşescu şi kultul lui Băsescu. Voi încerca să vă deschid apetitul pentru ironie, în decursul acestui editorial, conform principiului “pofta vine mîncînd, dar trece răbdînd…”

Traian Băsescu îşi continuă călătoriile de campanie prin România, ca un veritabil Guliver, dar nu în “ţara piticilor” sau în cea a “uriaşilor”, ci în “ţara alegătorilor”, căci se apropie prezidenţialele şi este mai rentabil să cheltui banii publici în folos personal decît în interesul poporului pe care ai reuşit să-l isterizezi prin kultul personalităţii tale, pentru unii “salvatoare”, pentru alţii apocaliptică de-a binelea. Nu mai contează că pupi pe unii după ce i-ai scuipat sau că te îmbrăţişezi cu alţii după ce i-ai înjurat. Poporul trebuie să înţeleagă că, dacă el nu te vrea, tu îl vrei pe el cu orice preţ, iar pentru asta niciun compromis moral şi nicio ipocrizie politică nu sînt de lepădat!

Vinerea trecută, după ce a stat la masă cu nişte interlopi din Băileşti, uimind presa pînă la perplexitate prin populismul său destrăbălat şi imoral, preşedintele s-a dus la Sinaia, la tîrgul de tradiţii culturale “RomaniiKultura”, unde s-a întîlnit cu artizani din etnia ce s-a simţit foarte măgulită de apelativul “ţigancă împuţită”, adresat unei alegătoare de naţionalitate română, acum vreo doi ani… Nu ştiu dacă a primit vreo invitaţie oficială, deşi el aşa pretinde întotdeauna, dar sînt sigur că echipa de consilieri de la Cotroceni a scos de la naftalină calendarul tuturor sărbătorilor populare, festivalurilor sau tîrgurilor tradiţionale, pentru ca Guliver să poată călători cît mai mult, să fie văzut în cît mai multe locuri, mereu în mijlocul oamenilor, indiferent de minoritatea etnică din care fac parte, indiferent de naţionalitate, religie sau sex, pentru că interesele electorale de campanie, ca şi banii, nu au miros, nu-i aşa!? Băsescu s-a plimbat zîmbitor, deşi evident crispat, printre cocalari, căldărari, aurari, a schimbat diferite replici, s-a hăhăit cînd a fost întrebat de cazul fratelui său, evitînd orice răspuns, a încercat să adopte o retorică politică “de şatră”, pentru a părea mai familiar, a promis luna de pe cer, ca de obicei, ba chiar a primit în dar, de la o “ţigancă împuţită”, un bănuţ de aur, ca să-i poarte noroc în viaţă… Rămîne de văzut care viaţă, cea privată, în care s-a întîlnit, chiar a doua zi, la restaurantul “Cireşica” din Olimp, cu Elena Udrea şi Dorin Cocoş, însoţit de nevasta sa şi fiica Ioana Băsescu, sau în cea politică, în care Guliver are nevoie de foarte mult noroc, dacă nu chiar o minune, ca să mai poată supravieţui. Pentru că este versat şi versatil, ca orice personaj cu o bogată cultură politică, preşedintele i-a invitat la Cotroceni pe reprezentanţii rromilor, declarînd că vrea să le cunoască mai bine nevoile şi doleanţele. Aşa s-a încheiat încă o călătorie a lui Guliver în “ţara alegătorilor” şi un nou capitol electoral din epopeea numită kultul lui Băsescu. Duminică, a urmat partea dedikată “zilelor armâneşti” de la Tulcea. Acolo Băsescu a încercat să vadă numai fete “muşate” (frumoase) şi bărbaţi înstăriţi, cărora le-a jurat că vor fi fericiţi dacă îl vor vota, iar ei l-au ovaţionat. Singura problemă a kultului prezidenţial este că avem 18 minorităţi şi nu se ştie dacă mai are timp să le întîlnească pe toate, pînă la alegeri. Diferenţa dintre Ceauşescu şi actualul preşedinte, în postură şi de viitor candidat, se rezumă doar la deosebirea dintre literele “c” şi “k”, simbolic vobind, deoarece gramatica de kampanie se poate adapta oricărei epoci politice… Poate că, în viitor, va trebui să scriem “capitalism” cu litera “k”, pentru a-l deosebi de “comunismul cu faţă kapitalistă”. Punkt şi de la kapăt!



12