În Marea Britanie, rafalele de vînt care au atins 160 de kilometri pe oră au cauzat moartea a cel puţin 13 persoane, printre care şi un copil de doi ani, majoritatea victime ale prăbuşirii copacilor sau zidurilor. În Germania, unde rafalele au atins aproape 200 de kilometri pe oră, un număr de 11 persoane, dintre care un copil de 18 luni, au murit. Federaţia Asiguratorilor Germani a apreciat vineri că, la o primă evaluare, pagubele se ridică la circa un miliard de euro. În Olanda, şase persoane au murit, celula de criză a Guvernului cerînd locuitorilor să nu îşi părăsească domiciliile. În Cehia s-au înregistrat trei morţi, iar circa un milion de persoane au fost private de electricitate în timpul nopţii de joi spre vineri. Alte şase persoane au decedat în Polonia, unde s-au înregistrat, de asemenea, întreruperi în alimentarea cu energie electrică şi perturbări ale traficului feroviar. Două persoane au murit în nordul Franţei, iar un automobilist a decedat vineri în vest, după ce a lovit cu maşina un arbore căzut pe şosea. În Belgia, două persoane au murit şi alte două au fost grav rănite.
Vineri dimineaţă, furtuna a început să scadă în intensitate în Europa occidentală. Belgia a ridicat alerta încă din cursul nopţii, iar traficul prin Canalul Mînecii a fost reluat, deşi o navă-container britanică, ce transporta 1.684 de tone de produse periculoase plutea în derivă. Ulterior, a fost remorcată spre o destinaţie necunoscută.
Gara centrală din Berlin, cea mai mare din Europa, paralizată
Vineri, s-au înregistrat progrese în reluarea traficului aerian, rutier şi feroviar, care rămînea însă perturbată numai în cîteva ţări. În Marea Britanie, mai multe companii feroviare au înregistrat întîrzieri, în special în vestul şi sud-estul Angliei, din cauza lucrărilor de reparaţii. Pe aeroportul de la Heathrow 36 de zboruri au fost anulate vineri, iar unul dintre terminalele aeroportului din Praga a fost închis din cauza avarierii acoperişului, existînd posibilitatea unor întîrzieri pe tot parcursul zilei.
În Germania, traficul feroviar, care a fost întrerupt pentru prima dată în istoria companiei naţionale a căilor ferate, a fost reluat progresiv. Gara centrală din Berlin, cel mai mare nod feroviar din Europa, a fost redeschisă publicului vineri la prînz. În Franţa, circa 15.000 de locuinţe nu aveau electricitate vineri în nordul ţării, faţă de 50.000 cîte au fost afectate în ziua precedentă. În Olanda, compania de asigurători a apreciat că pagubele provocate de intemperii se ridică la aproximativ 160 de milioane de euro, după o evaluare iniţială.
Furtuna Kyrill a ajuns vineri în estul Europei. Alerta era menţinută la Kaliningrad, enclava rusă din Uniunea Europeană, cu ieşire la Marea Baltică, între Lituania şi Polonia. Şi Austria şi Ungaria au lansat alerta împotriva furtunii violente, care era aşteptată să-şi piardă din intensitate vineri seară.
Din cauza intemperiilor şi alimentarea cu petrol rus spre Europa Centrală, spre Slovacia, Ungaria şi Cehia prin Ucraina a fost întreruptă joi seară, fiind reluată abia vineri după-amiază.
Vreme nefavorabilă peste Ocean
Viscolele şi furtunile au provocat în Statele Unite moartea a 65 de persoane în ultima săptămînă. Majoritatea victimelor şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere provocate de poleiul format pe şosele. Inundatţile, poleiul şi viscolul continuă să afecteze activităţile din centrul şi sud-vestul ţării, unde multe autostrăzi au fost închise şi mii de persoane nu sînt alimentate cu electricitate.
Statul California a spus adio verii perpetue, fiind afectat vineri de o masă de aer polar. În oraşul Malibu, situat în apropiere de Los Angeles, a nins, stratul de zăpadă atingînd cîţiva centimetri. Valul de frig afectează şi sudul statului Texas, în apropierea frontierei cu Mexicul, unde în mod normal temperaturile sînt ridicate.
La Antipozi, centrul secetos al Australiei este afectat în mod surprinzător de precipitaţii însemnate, în timp ce regiunea de sud-est a ţării este devastată de incendii. Rîul Todd, care străbate oraşul Alice Springs şi care are un curs intermitent, s-a revărsat vineri, ceea ce a condus la interzicerea accesului automobiliştilor şi turiştilor. Luna aceasta, meteorologii au anunţat că Australia va fi afectată de o schimbare accelerată a climei cauzată de încălzirea globală.
Seceta pune în pericol recoltele de cereale din Europa de Est
Lipsa precipitaţiilor şi înmulţirea dăunătorilor pun în pericol recoltele de cereale din Europa de Est, din Polonia pînă în Bulgaria, iar îngheţul ar putea agrava daunele, în momentul în care temperaturile neobişnuit de ridicate din ultimele săptămîni vor reveni la valori normale. Ungaria a avertizat că recolta va fi în mod sigur sub nivelurile record consemnate în ultimii ani, iar recolta de porumb ar putea scădea la jumătate, dacă nu va ninge în următoarele săptămîni. Seceta şi lipsa zăpezii constituie un risc şi pentru alţi producători majori, printre care România, Polonia şi Bulgaria.
Unele culturi din Bulgaria şi Ucraina au fost deja afectate de şoareci şi alţi dăunători, a căror înmulţire a fost favorizată de temperaturile ridicate, iar Ungaria şi Cehia au avertizat că au probleme similare. Temperaturile au urcat pînă la 19 grade Celsius în unele regiuni şi, cu toate că sînt prognozate ninsori la începutul lunii februarie, un val de frig ar putea provoca mai multe pagube, plantele fiind vulnerabile după dezvoltarea rapidă determinată de căldură.