„L’ArtMonie”, omagiul Constanţei adus „Sărbătorii muzicii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„L’ArtMonie”, omagiul Constanţei adus „Sărbătorii muzicii”

Cultură 21 Iunie 2010 / 00:00 373 accesări

Cea de-a 29-a ediţie a „Sărbătorii Muzicii” a fost întâmpinată, ieri, la Constanţa, printr-un spectacol de muzică şi dans intitulat L’ArtMonie, regizat şi coregrafiat de Stela Cocârlea. Tema din acest an a manifestării marcate şi la Muzeul de Artă de la malul mării a fost „Muzica la feminin” şi a început cu interpretarea pieselor „Les chemins de l’amour” de Francis Poulenc şi „Tout gai”, de către prof. Mihaela Zăinescu, de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” şi asist. univ. drd. Mirela Voicu Gheorghe, de la Universitatea „Ovidius”. Spectacolul a impresionat prin participarea balerinei Oana Dincă în rolul pictoriţei, care, prin mişcări expresive, a scris tema spectacolului, „Feminite“. Din cauza unui incident nefericit, actriţa Florina Bulgaru nu a mai putut fi prezentă la festivitate, pentru anunţatul recital de poezie. Programul a inclus şi un moment coregrafic pe melodia „Glory Box” (Portishead) şi s-a încheiat cu un fragment de teatru-dans, „Vieilles photos”, susţinut de studenţii anului al II-lea de la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”, specializarea Artele Spectacolului-Actorie.

Organizatorii „Sărbătorii muzicii 2010” sunt Alianţa Franceză, împreună cu colaboratorii fideli ai evenimentului: Primăria Municipiului Constanţa, Muzeul de Artă şi Universitatea „Ovidius”.

Aplaudată de selectul public care a participat la acest spectacol, coregrafa Stela Cocârlea a declarat: „Am dat această denumire, L’ArtMonie, pentru că încerc să îmbin artele, ca de obicei. Mi-e caracteristic, poate, în acest spaţiu al muzeului, să pun artele împreună. Şi aici chiar merg împreună şi nu-şi dau coate să se dea afară şi asta îmi place foarte tare. Este cea de-a treia ediţie la care colaborez cu Alianţa Franceză. În spectacolul de astăzi (n.r.ieri) se merge pe ideea de feminitate în toate artele, nu numai în muzică. Am beneficiat şi de implicarea Luanei Luban, care, pentru mine este o revelaţie în materie de dans contemporan, numai că, din păcate, pleacă în Franţa definitiv şi nu o să mai putem lucra împreună”. Spectacolul s-a încheiat printr-un moment coregrafic susţinut pe ritmurile „Thrillerul”-ului lui Michael Jackson. „Am luat această temă în care este vorba de poze vechi, alb-negru, de familie, din care se desprind amintiri ale trecutului. Acestea se cuprind într-un tablou în care, în încheiere, toată lumea se adună într-un mesaj”, a menţionat Stela Cocârlea.

„Sărbătoarea muzicii” a fost iniţiată în 1982, de Ministerul Culturii din Franţa. Evenimentul reuneşte anual pe glob, în peste 120 ţări şi 350 oraşe, pe scene renumite, dar şi în locurile cele mai neconvenţionale, milioane de muzicieni şi melomani.

Taguri articol


12