La 101 ani, candidează pentru Congresul american

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

La 101 ani, candidează pentru Congresul american

Externe 22 Februarie 2014 / 00:00 641 accesări

John Newman, activisit şi stră-străbunic din Florida, SUA, a intrat în atenţia opiniei publice după ce, la vârsta de 101 ani, a decis să participe la alegerile din noiembrie, pentru a obţine un mandat în Congresul american. Bărbatul, care pare cu 20 de ani mai tânăr, a anunţat pe un blog dedicat campaniei sale, www.joenewman101.com, că se va prezenta, pentru prima oară, pentru a face auzită vocea tuturor cetăţenilor. ”La 101 ani, eu nu mă gândesc la o carieră politică pe termen lung, ce m-ar determina să-mi vând idealurile, valorile sau personalitatea pentru o eventuală realegere”, spune el pe blogul său, adăugând că vrea să-i inspire şi pe alţii. John Newman va participa la alegeri ca neafiliat politic şi va fi unul dintre adversarii republicanului Vern Buchanan. Combaterea sărăciei sau promovarea sănătăţii pentru săraci sunt câteva dintre punctele din programul său electoral. ”Să votezi pentru un bătrân este ca şi cum ai vota pentru un om nou”, anunţă sloganul său publicat pe contul de Twitter. În prezent, cel mai în vârstă membru al Congresului este reprezentantul statului Texas, Ralph Hall, de 90 de ani. Camera Reprezentanţilor şi o treime din Congres urmează să fie reînnoite la alegerile din noiembrie.

Şi la Antipozi, politicienii s-au făcut remarcaţi. De exemplu, Julia Gillard, fostul premier al Australiei, şi-a surprins concetăţenii, la mijocul anului trecut, după ce a scris câteva rânduri pe Twitter într-o limbă la acea oră puţin cunoscută marelui public. A fost acesta doar un mod de a-şi împărtăşi afecţiunea pentru serialul televizat ”Game of Thrones / Urzeala Tronurilor”? ”De ce naiba premierul nostru postează tweet-uri în dothraki?”, se întreba, cu toată seriozitatea, ”The Guardian Australia”, în mai 2013. Julia Gillard tocmai dezvăluise într-un interviu că este fană a serialului, în special a personajului Daeneyris Targaryen, alias ”mama dragonilor”. Aflând vestea, comunitatea fanilor australieni ai serialului televizat a manifestat un entuziasm debordant. Pe internet s-a desfăşurat o campanie pentru ca Julia Gillard să completeze castingul pentru sezonul 2 al serialului. De ce a simţit Julia Gillard nevoia să piardă atât timp ca să înveţe o limbă imaginară, mai ales în apropierea alegerilor legislative? ”Poate că interesul ei nu era orientat neapărat spre dothraki, ci spre comunitatea fanilor serialului şi mai ales spre votul lor?”, a opinat ”The Guardian Australia”.

O asemenea tactică este din ce în ce mai des folosită de liderii occidentali în apropierea alegerilor. La ea au apelat inclusiv Barack Obama, care şi-a exprimat simpatia pentru serialul ”Homeland” în timpul alegerilor prezidenţiale din 2012, sau David Cameron, care a afirmat că nu se poate dezlipi de foiletonul britanic ”MI-5”. Şi, după cum a declarat aceeaşi Julia Gillard, ”dragonii pot fi şi ei utili în politică”.



12