Dacă înainte de Revoluție se vorbea prea puțin sau aproape deloc despre mame minore, în ultimii ani, medicii au ajuns să se confrunte tot mai des cu situații în care trebuie să aducă pe lume copii din... mame-copii. Ieri, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Constanța se afla în grija cadrelor medicale o asemenea tânără mamă. La doar 13 ani și câteva luni a rămas însărcinată. A trecut cât se poate de repede peste perioada copilăriei, iar ieri purta deja în brațe propriul copil. Psihologii sunt de părere că fetele nu conștientizează importanța momentului și că, în timp, vor realiza că sunt, de fapt, mame. Așa că ajutorul familiei este esențial. Din păcate, copilele care își încep mult prea devreme viața sexuală, și fără niciun fel de protecție, se expun la numeroase riscuri. Pe lângă faptul că se pot alege cu o serie de boli cu transmitere sexuală, ele pot rămâne și gravide.
COMPLICAȚII ”Sarcina în cazul pacientelor la o vârstă foarte tânără are importante complicații, precum amenințare de naștere prematură, placentații anormale, suferință fetală intrauterină cronică sau acută, cu restricții de creștere intrauterină. De asemenea, în timpul nașterii pot apărea probleme deoarece bazinul osos nu este, în cele mai multe situații, pregătit şi suficient de matur pentru a putea permite o naștere pe cale vaginală, ceea ce implică de foarte multe ori poziții vicioase ale copilului, fie că nu este în prezentație craniană, fie că aceasta este o prezentație deflectată”, a explicat medicul-șef al Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a SCJU Constanța, prof. univ. dr. Vlad Tica. De asemenea, profesorul a explicat că, în urma acestor prezentații, din cauza anomaliei mecanismului de naștere cu o incompatibilitate între făt și bazin, de multe ori este necesară extracția fătului prin intervenția de cezariană. Așa s-a întâmplat și în cazul copilei internate la SCJU care a dat naștere unui copil. Ea a născut, prin intervenția de cezariană, un băiețel de 2.900 kg, sănătos, scorul Apgar primit fiind de 9 (pe o scară de la 0 la 10). Tânăra mamă, însoțită la spital de către familia sa, a refuzat să-și spună povestea. Nici ceilalți membri ai familiei, care au promis că îi vor acorda tot sprijinul, nu au vrut să spună nimic. ”De regulă, în afara problemelor medicale, se pune și cea de asumare, din punctul de vedere familial, economic, psihologic al tinerei mame, a copilului său, ea fiind un copil care are alți copii. De cele mai multe ori, probabil, în aceste situații, familia mamei este cea care oferă susținere și ajutor tinerei mămici”, a adăugat prof. dr. Tica.
STATISTICI În 2014, potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, au fost înregistrate 108 mame minore, din care 46 de etnie rromă. Cu vârstă sub 14 ani a fost o singură mamă, iar cu vârste peste 16 ani - peste 50% dintre mame. Tot potrivit DGASPC, din 108 copii, trei au decedat (doi prematuri și un caz plurimalformat). Doi copii au fost plasați la asistenți maternali, iar unul este încă în spital. ”A fost un caz medical și va fi externat și el și dat unui asistent maternal. 102 copii sunt acasă, în familii”, potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC, psih. Roxana Onea.
UN CAZ CARE I-A ȘOCAT PE GRECI Reamintim că, zilele trecute, o fată de origine română, de 11 ani, a născut în Grecia, la Spitalul General Universitar Heraklion de pe insula Creta, doctorii afirmând că este pentru prima dată când acordă asistenţă la naştere unei tinere cu vârsta sub 14 ani, relata ”Greek Reporter”. Potrivit Radio Creta, fata nu ştia că este însărcinată. Ea a mers la spital împreună cu mama ei, pentru un control de rutină. Medicii au fost şocaţi când au descoperit că tânăra era însărcinată în luna a şaptea. Și în acest caz medicii au fost nevoiţi să efectueze o operaţie de cezariană.