La 80 de ani, artistul Vasile Jurje vine la Constanța cu „Fețe în oglinzi ciobite“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziție aniversară

La 80 de ani, artistul Vasile Jurje vine la Constanța cu „Fețe în oglinzi ciobite“

Cultură 02 August 2016 / 14:52 1908 accesări

Născut în comuna maramureșeană Cicârlău, Vasile Jurje este un nume cu rezonanță în spațiul cultural de la malul mării, fiind cunoscut ca pictor, dar și ca scenograf. Atașat de orașul de la malul Mării Negre, unde a trăit clipe memorabile, artistul și-a propus să-și celebreze și la Constanța cei 80 de ani împliniți pe 26 iunie, printr-o expoziție personală de pictură cu un titlu provocator: „Fețe în oglinzi ciobite”. Cei care doresc să-i fie alături și să admire „chipurile” surprinse pe pânze de Vasile Jurje sunt așteptați la vernisaj miercuri, de la ora 18.00, la galeria Uniunii Artiștilor Plastici Constanța, situată pe strada Ștefan cel Mare nr. 15. Vernisajul expoziției va fi susținut de criticul de artă Alice Dinculescu.

UN MARAMUREȘEAN STABILIT ÎN DOBROGEA, ÎN SLUJBA THALIEI

„Vasile Jurje a coborât cândva din îndepărtatul și dragul sat natal Cicârlău de Maramureș, aruncându-se în vâltoarea unei vieți pe care a trăit-o în răbdarea țăranului convins că toate lucrurile au un sens. Care-o fi el, Dumnezeu îl cunoaște bine cu siguranță și, atunci, nu mai este nevoie să-și bată capul, el trebuie doar să muncească, să persevereze și să ajungă în plimbarea asta a vieții lui într-un acord de înțelegeri unde agitațiile nu mai au loc. Și așa, Vasile a străbătut locuri și a întâlnit oameni într-o călătorie ce l-a coborât întâi din Maramureș către București (n.r. - Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu”, absolvit în 1967) și pe urmă mai departe, către malul mării, la Constanța, unde avea să se stabilească pentru multă vreme. Munca la Teatrul „Fantasio” sau colaborările cu instituții similare din țară au strâns de-a lungul deceniilor sute de spectacole pentru care a realizat decoruri și costume, protejând însă cu bună știință și real interes timpul necesar participării la expozițiile curente ale breslei, unde a găsit cu cale să se exprime în forme artistice tributare unor genuri diferite: pictură, sculptură, pictură de icoane, colaj, grafică, tehnică mixtă”, apreciază criticul de artă Alice Dinculescu.

„ÎNCERC, ÎNAINTEA CLIPEI CE VA VENI, SĂ ACOPĂR FISURILE ZBATERII, ÎN DORINȚA DE A CONTRIBUI MĂCAR CU UN FIRICEL DE NISIP LA CONSTRUCȚIA URIAȘULUI TEMPLU AL ARTELOR”

Chiar și așa, la cei 80 de ani, Vasile Jurje, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi al Uniunii Teatrale din România, consideră că întreaga sa creație se rezumă la „un firicel de nisip” care servește „la construcția uriașului templu al artelor”. „Nici nu-mi dau seama când au trecut atât de mulți ani și, odată cu anii, s-a scurs și viața. Un înțelept spune că viața este o zbatere dintre clipa nașterii și clipa morții... Și, precum greierele ce a cântat o viață întreagă fără să adune nimic în cămară, încerc, înaintea clipei ce va veni, clipă de care nu poate scăpa nimeni, să acopăr fisurile zbaterii, în dorința de a contribui măcar cu un firicel de nisip la construcția uriașului templu al artelor”, spune artistul.

Neobosit, Vasile Jurje continuă și să picteze, dar și să lucreze ca scenograf în marile teatre din ţară. „Un sfert de secol am trăit prin grădinile Thaliei, sluijind-o cu credinţă şi dăruindu-i peste o sută de creaţii scenografice, dintre care vreo douăzeci, adevărate bijuterii. M-am luptat cu texte dramatice, regizori, actori şi directori zgârciţi, cu rutina meşterilor de ateliere, pentru a onora arta scenei, creativitatea (...) Târziu, la terminarea simbriei, întors acasă doar cu un geamantan de amintiri peste care se aşterne uitarea, mi-am văzut atelierul trist şi gol, fără lucrări“, se destăinuia Vasile Jurje în 2009, într-un interviu acordat cotidianului „Telegraf”.

DIN NOU ACASĂ

Numele lui Vasile Jurje se regăseşte în monografii şi dicţionare de specialitate, precum: „Artişti dobrogeni“ (Constanţa 2005) şi „Arta plastică dobrogeană“ (Constanţa 2006), volume semnate de criticul de artă Florica Cruceru. „De când a absolvit Institutul, în 1967, artistul se află într-o continuă „duplicitate” complementară. Scenograf prin formație, profesând cu asiduitate și competență meseria, Vasile Jurje este mereu urmărit de dorința de a picta în culori de apă sau ulei. Această „fugă” în zona libertății de creație, a „neconstrângerii” de text, a independenței totale rămâne, în final, un permanent regret, o zadarnică luptă cu timpul necruțător”, scria, în 2005, criticul de artă Florica Cruceru în volumul „Artişti dobrogeni“.

Din 2008, Vasile Jurje locuiește în comuna natală Cicârlău. S-a retras din viața publică, dar nu întrerupe munca la atelierul de pictură și participă la viața artistică a filialei Baia Mare a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Expoziția „Fețe în oglinzi ciobite” a fost deschisă inițial la Baia Mare.

Citește și:

Plasticianul Vasile Jurje, aşteptat să expună la Constanţa

Taguri articol


12