Descendenţii vechii familii regale a Coreei au proclamat, vineri, o femeie în vîrstă de 88 de ani drept noua împărăteasă, în speranţa reinstaurării unei monarhii stinse de aproape un secol. Circa 50 de descendenţi au regelui Euichin, frate al ultimului rege în exerciţiu, Sunjong, au înscăunat-o pe prinţesa Lee Hae-won, punîndu-i pe cap o coroană încrustată cu pietre preţioase. Noua împărăteasă s-a urcat pe tronul dragonului, care era de fapt recuzită de teatru împrumutată de la un post de televiziune şi şi-a rostit jurămîntul. După ce a făcut un apel pentru reunirea Coreei de Sud cu cea de Nord, împărăteasa a numit membri ai familiei sale pe post de "miniştri".
Monarhia coreeană nu mai există din 1910, cînd peninsula a fost anexată Japoniei. În timpul ocupaţiei nipone, Yeongchin, un alt frate al ultimului rege Sunjong, a fost declarat prinţ moştenitor, dar acesta nu s-a urcat niciodată pe tron. Yeongchin a fost constrîns să se căsătorească cu o prinţesă japoneză cu care a avut doi fii. Aceştia, însă, au decedat lăsînd dinastia coreeană fără moştenitori direcţi. Lee Hae-won este cea mai în vîrstă descendentă a regelui Euichin.
Ascensiunea sa pe tron este contestată de Lee Seok, singurul prinţ în viaţă din familia regală. Nicio femeie nu s-a mai urcat pe tronul Coreei de la regina Jinsung, din dinastia Shilla, (887 - 897 d.c). Purtătorul de cuvînt al împărătesei a indicat că înscăunarea acesteia nu are drept scop instaurarea unei monarhii constituţionale şi nici să modifice Constituţia republicană. Responsabilii guvernamentali au refuzat să comenteze. Regalitatea este considerată, în general, o chestiune depăşită de populaţia sud-coreeană.