La bulgari, apa mării - infectată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medicii spun cum să ne păzim de boală Apa litoralului constănţean, excelentă!

La bulgari, apa mării - infectată!

Eveniment 05 Iulie 2014 / 00:00 981 accesări

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care vor să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre că există risc mare ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatitic A. Cauza o reprezintă inundațiile provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna și unele stațiuni bulgărești la Marea Neagră, informează MAE, potrivit specialiștilor bulgari în hepatologie. Inspecția Regională de Sănătate Varna a transmis că, în urma analizei apei de mare din zona ”Plaja ofițerilor - Varna”, s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică Escherichia coli și enterococi intestinali.

LITORALUL NOSTRU, FĂRĂ PROBLEME Precizăm că specialiști ai Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța au început monitorizarea calității apei de îmbăiere în acest sezon pe litoral din 15 mai 2014, iar până în prezent, toate probele recoltate s-au încadrat în valoarea de referință a standardului în conformitate cu legislația europeană și românească în vigoare. Rezultatele probelor recoltate sunt afișate, periodic, pe site-ul www.dspct.ro. ”Având în vedere situația ivită și ca urmare a solicitării MS, DSPJ Constanța a organizat o acțiune de suplimentare a recoltei de probe de apă de mare în zona limitrofă frontierei cu Bulgaria. O echipă de inspectori sanitari s-a deplasat pentru recoltare de probe de apă din zona Vama Veche, 2 Mai, Mangalia, Saturn. Din datele înregistrate la Serviciul de internări al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, în ultimele cinci zile nu s-au înregistrat cazuri de suspiciune de hepatită tip A la persoane, turiști sau localnici din zona litoralului românesc”, potrivit unui comunicat al DSPJ Constanța.

CUM PREVENIM Cele mai sigure măsuri pentru prevenirea hepatitei A sunt respectarea normelor elementare de igienă personală şi alimentară - spălarea mâinilor cu apă şi săpun, a legumelor şi a fructelor, evitarea consumului de apă din surse neautorizate - şi vaccinarea, spune managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş” din Capitală, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. ”Virusul hepatitic A se distruge în apa cu salinitate ridicată. Dar virusul nu pluteşte singur, pentru că, dacă ar fi singur, s-ar distruge. El este închistat în dejecţii umane, de aceea distrugerea este mai dificilă”, a explicat profesorul.

PRINCIPALA MĂSURĂ PENTRU PREVENIRE: NU ÎNGHIŢIŢI APĂ CONTAMINATĂ!

Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea. Peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvoltă imunitate împotriva acestui virus hepatic. Hepatita A este o boală infecţioasă a ficatului, cauzată de un virus transmis prin ingerarea de alimente şi apă contaminate, care, spre deosebire de viruşii hepatitici B și C, nu provoacă o infecţie cronică a ficatului.



12