Perioada guvernării PDL, după punerea în aplicare a măsurilor de austeritate în vara lui 2010, a însemnat acumularea mai multor datorii pentru pensionarii români. Dacă în urmă cu trei ani, numărul pensionarilor înscrişi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Constanţa care nu-şi mai puteau achita împrumutul era de doar 20 - 25 de persoane, în prezent numărul restanţierilor este de cinci ori mai mare.
POPRIRI PE 100 DE PENSII Preşedintele CARP Constanţa, Corneliu Enăchescu, a declarat că numărul celor care nu-şi mai plătesc ratele nu este prea mare, având în vedere că numărul total de membri este de 13.000. „Avem o convenţie cu reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Constanţa şi se face poprire pe pensie pentru membrii noştri care nu-şi mai achită ratele. Se face un calcul ca să îi rămână şi pensionarului bani de mâncare, dar ne recuperăm şi noi restanţele. Desigur, astfel nu mai recuperăm banii în 15 rate, ci în 25, dar important este că îi recuperăm. Nu a fost nicio situaţie în care să nu îi putem recupera”, a declarat preşedintele CARP Constanţa. Cel mai probabil, numărul restanţierilor va mai scădea pentru că punctul de pensie a crescut de la 732,8 lei, cât era anul trecut, la 762,1 lei. Aceasta a fost una dintre măsurile proiectului de lege a bugetului asigurărilor sociale pe 2013. Valoarea punctului de pensie rămăsese neschimbat din octombrie 2009.
SĂNĂTATEA, PE PRIMUL LOC Cele mai multe împrumuturi pe care le fac pensionarii constănţeni sunt legate de sănătate, pe locul secund se află umplerea cămării cu provizii, iar pe poziţia a treia se află împrumuturile pentru achitarea taxelor şi impozitelor locale. „Pensionarii fac împrumuturi de 4.000 sau 5.000, chiar şi 6.000 de lei şi îşi rezolvă problemele de sănătate din familie. Cel mai recent împrumut a fost pentru o operaţie de cristalin, dar au fost situaţii în care oamenii descoperă că suferă de cancer şi se împrumută să meargă la Bucureşti”, a spus Enăchescu. El adaugă că din cei 13.000 de membri ai Casei, aprox. 5.000 au pensii cuprinse între 350 şi 400 de lei. „Ce poţi să faci cu aceşti bani? Îţi plăteşti telefonul, curentul, cablul şi întreţinerea. Cam atât. Nu mai rămân bani de mâncare sau de medicamente”, a spus preşedintele CARP Constanţa.