Se spune că este bine să consumăm fructele specifice fiecărui sezon. Şi cum toamna întâlnim numeroase fructe, avem de unde alege. Merele sunt dulci, zemoase şi conţin pectină, o fibră care reduce nivelul colesterolului din sânge. E bine ca merele să fie mâncate cu tot cu coajă deoarece celuloza din coajă îmbunătăţeşte digestia. Merele curăţă dinţii şi întăresc gingia. Piersicile conţin vitamina C şi E şi caroten, mai mult chiar decât morcovul. Dacă ai probleme cu digestia, mănâncă dimineaţa una, două piersici, pe stomacul gol. Să nu fie reci, de la frigider. Pune-le de cu seara pe noptieră să aibă temperatura camerei. Strugurii curăţă organismul de toxine, au efect diuretic, întârzie îmbătrânirea datorită antioxidanţilor pe care îi conţin, protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Caută strugurii închişi la culoare, cu bobiţele roşii sau negre, şi mănâncă-i cu tot cu coajă şi sâmburi. Perele se recomandă, mai ales, persoanelor supraponderale şi celor care suferă de diabet pentru că au cel mai scăzut indice glicemic dintre toate fructele. Fibrele solubile din compoziţie scad pofta de mâncare şi potolesc senzaţia de foame. Prin consumul perelor se asigură sănătatea inimii şi a colonului. Prunele previn anemia prin conţinutul lor ridicat de fier şi reglează tensiunea arterială prin cel de potasiu. Au proprietăţi laxative pentru că accelerează tranzitul intestinal. Persoanele care suferă de constipaţie să profite de existenţa prunelor din această perioadă şi să consume dimineaţa, pe nemâncate, câteva prune ca atare, nu în compot. Fructele de pădure au efecte antioxidante, tonice, energizante, antibacteriene şi anticanceroase. Cătina conţine vitamina C, murele încetinesc îmbătrânirea creierului prin conţinutul bogat de vitamina E, afinele tratează cistitele şi îmbunătăţesc vederea.