La fiecare trei zile, o copilă a devenit... mamă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În 2012 Fenomen îngrijorător la Constanţa

La fiecare trei zile, o copilă a devenit... mamă!

Eveniment 13 Februarie 2013 / 00:00 879 accesări

S-a triplat numărul mamelor minore comparativ cu anul 2010, ne arată o statistică îngrijorătoare ce ar trebui să dea de gândit autorităţilor direct implicate. În loc să se joace cu păpuşile, în loc să fie preocupate de şcoală, fetele, încă de la vârste fragede, chiar şi 12 ani, întreţin relaţii sexuale, unele dintre ele devenind mame. Este incredibil, însă situaţia este cât se poate de reală. De exemplu, la nivelul judeţului Constanţa, anul trecut numărul mamelor minore a depăşit 270. Potrivit şefului Clinicii Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, prof. univ. dr. Vlad Tica, anul trecut au existat chiar şi câte 22 de paciente, mame minore, într-o singură lună. „Dacă nu în fiecare zi au născut două paciente minore, sigur la trei zile”, a declarat profesorul. Problema este că fetele care se „trezesc” dintr-o dată mame, cu o mare responsabilitate, habar nu au că-şi pun sănătatea în pericol şi chiar viaţa, în unele situaţii. „De multe ori se impune naşterea prin operaţia cezariană, influenţând prognosticul fertil ulterior al pacientei. Dar şi copilul copilului poate avea probleme de dezvoltare intrauterină pentru că toate organele din interiorul acelei mămici nu sunt suficient de maturate pentru a da naştere unui copilaş”, explică prof. univ. dr. Tica. Şi pentru că şansele ca fetele devenite mame să-şi lase copiii în spitale sunt foarte mari, la nivelul judeţului Constanţa implicarea specialiştilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) este extrem de importantă. Tinerele sunt luate în evidenţele asistentelor sociale de la bun început atunci când ajung la spital pentru a naşte. Din fericire, nu de puţine ori munca specialiştilor are efectele scontate. Anul trecut, ziarul nostru prezenta cazul unei copile de 12 ani care a adus pe lume, prin operaţie de cezariană, un copil sănătos, fiind notat la naştere cu scor Apgar 9. Pe nimeni nu a surprins faptul că fetiţa a devenit mamă la o vârstă atât de fragedă, dimpotrivă, tradiţia o cere. „Aşa este în rândul lumii”, ar spune oricare femeie de etnie romă. Copila, devenită mamă, a avut promisiuni din partea rudelor că va fi ajutată, iar copilul va creşte în cele mai bune condiţii. Şi acesta este, din păcate, unul dintre exemplele fericite.

POTRIVIT DIRECŢIEI DE SĂNĂTATE PUBLICĂ JUDEŢEANĂ CONSTANŢA, ANUL TRECUT AU FOST ÎNREGISTRATE 273 DE CAZURI DE MAME CU VÂRSTE PÂNĂ-N 18 ANI, DIN CARE: LA 13 ANI S-AU ÎNREGISTRAT PATRU NAŞTERI, LA 15 ANI - 54 NAŞTERI, LA 16 ANI - 79 NAŞTERI, IAR LA 17 ANI - 136 NAŞTERI.

SITUAŢIA PE SPITALE Precizăm că în anii anteriori cele mai multe mame minore au născut la Spitalul Municipal Medgidia. Pe următorul loc se clasa Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Cele două spitale erau urmate de Spitalele Municipal Mangalia, Orăşenesc Hârşova şi Spitalul Orăşenesc Cernavodă.

ABANDONAŢI Cât priveşte situaţia copiilor abandonaţi în spitalele constănţene, potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC, psiholog Roxana Onea, în acest an, până în prezent, 10 copii au fost abandonaţi în Secţia de Neonatologie a SCJU. Dintre aceştia, doi au fost reintegraţi în familie (gemene) şi doi copii au fost plasaţi la asistenţi maternali profesionişti. “Astfel, în prezent, mai sunt şase cazuri în spital pentru care se fac demersuri de reintegrare; patru copii sunt abandonaţi în Clinica de pediatrie, din care unul are probleme medicale. Este un caz grav aflat pe terapie intensivă. Şi pentru aceste cazuri se fac demersuri pentru reintegrare în familie”, a precizat reprezentantul DGASPC.



12