Câteva persoane de etnie rromă, ieșite la furat în incinta fostei fabrici IMUM din Medgidia, au avut parte de surprize... explozive. Astfel, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ au transmis că în data de 17 octombrie, în jurul orei 15.00, au fost alertați de către agenții unei firme de pază că în zona fostei fabrici au găsit mai multe grenade. Se pare că hoții de meserie au fost puși pe fugă de agenții de pază și au abandonat marfa.
Imediat, zona a fost securizată de către polițiști și jandarmi, iar reprezentanții ISU Dobrogea vor desfășura activități specifice în astfel de situații.
CE FACEM CÂND GĂSIM MUNIȚIE NEEXPLODATĂ
Specialiștii ISU atrag atenția că, în ciuda stării avansate de coroziune, munițiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active și, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea și distrugerea munițiilor vechi se execută numai de către specialiștii pirotehnicieni, care au pregătirea și dotarea necesare pentru această misiune extrem de periculoasă. Persoanele care găsesc elemente de muniție neexplodate au obligația de a apela numărul unic de urgență 112, pentru a anunța evenimentul.
Este necesar să se respecte următoarele recomandări: nu le atingeți, nu le loviți sau mișcați din locul în care au fost descoperite; nu le introduceți în foc; nu încercați să demontați focoasele sau alte elemente componente; nu ridicați, nu transportați și nu introduceți munițiile în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi; nu demontați și nu predați la operatori economici specializați muniții neexplodate în scopul valorificării ca deșeuri metalice; nu folosiți munițiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente; în zona în care se presupune că ar exista muniție neexplodată, nu permiteți accesul, nu faceți focul și nu executați lucrări de îmbunătățiri, săpat; nu lăsați copiii să se joace cu aceste elemente de muniție.