La mulți ani, Emilia Dabu!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

La mulți ani, Emilia Dabu!

Cultură 02 August 2014 / 00:00 1747 accesări

Poeta Emilia Dabu, una dintre cele mai sensibile voci ale liricii dobrogene, își aniversează, în această sâmbătă, ziua de naștere. De 13 ani, ea promovează cultura la Mangalia, unde conduce Clubul Artelor „Solteris”, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Cercului Militar Mangalia. Tot la Mangalia a pus bazele Teatrului pentru copii „Magic”, cu care a montat numeroase scenarii originale şi spectacole dedicate poeţilor Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu. Generoasă și optimistă, poeta Emilia Dabu, membră a Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, din 1998, își trăiește viața în „Cetatea înțelepciunii”, învăluită în „Lumina din templul cuvintelor”, unde a descoperit „Cheia eternității” și „Calea spre lumină”.

Poeta s-a născut pe 2 august 1954, în comuna Unirea, judeţul Dolj. Absolventă a Liceului Teoretic „Nicolae Titulescu” din Craiova, cu studii de specialitate în domeniul radioactiv, Emilia Dabu a debutat în 1982, în prestigioasa revistă „Convorbiri literare” (1982), fiind remarcată de Nina Cassian, Laurenţiu Ulici, Anghel Dumbrăveanu, Ion Mircea, Arthur Porumboiu. A colaborat cu revistele „Tomis”, „SLAST”, „Flacăra”, „Luceafărul”, „România literară” și „Transilvania”.

VOLUME ȘI PREMII Și-a pus amprenta sensibilității și creativității sale în volumele: „Floare albastră”, „Cuvinte săpate pe cer”, „Necunoscutei din mine”, „Ne-a mai rămas iubirea”, „Floare de colț, inima mea”, „Cetatea iubirii”, „Cheia eternității”, „Calea spre lumină”, „Cetatea înțelepciunii”, „Lumina din templul cuvintelor” și „Însemnul divin”.

De-a lungul activității sale literare, Emilia Dabu a fost distinsă cu peste 20 de premii în cadrul concursurilor naţionale de poezie, care poartă numele unor mari scriitori români, precum Mihai Eminescu, Lucian Blaga, George Topârceanu, Panait Cerna, adjudecându-și și Premiul „Ovidius” al grupării literare „Albatrosul” pentru volumele de versuri: „Floare albastră”, „Cuvinte săpate pe cer” şi „Necunoscutei din mine” (1995-1997).



12