Pentru Aneta Forna Christu, unul dintre cei mai mari artişti-păpuşari din România, anul 2009 înseamnă aniversarea unei respectabile vîrste, pe data de 13 septembrie, precum şi împlinirea a 52 de ani de viaţă artistică. Cu talent extraordinar şi pasiune, actriţa născută la Tuzla a dăruit păpuşilor pe care le mînuieşte o parte din sufletul său vibrant şi cald, prin rolurile create arătînd că şi în cadrul teatrului pentru copii există actori totali. De-a lungul timpului, creaţiile sale au încîntat generaţii întregi de mici spectatori, fiind răsplătite cu aplauze, cronici elogioase şi importante premii naţionale şi internaţionale.
Artista despre care maeştri ai genului şi cronicari de teatru precum Jean Puget spuneau că „simte sufletul păpuşii într-un mod cu totul remarcabil” a devenit actriţă a Teatrului de Păpuşi Constanţa în anul 1957. Aneta Forna Christu a interpretat peste 100 de roluri, dintre care 80 principale, jucînd în mii de spectacole la sediul instituţiei teatrale, dar şi în deplasare. Actriţa a creat roluri memorabile în spectacole regizate de Claudiu Cristescu, Margareta Niculescu, Geo Berechet, Andrei Belgrader, Silviu Purcărete, Cristian Pepino, Mona Chirilă, Philip Osment (Anglia). Rolurile din spectacolele „Micul prinţ”, „Copilul din stele”, „Călina Făt-Frumos”, „Regele cerb”, „Roxy şi bătrînul leu” se înscriu în cartea de aur a teatrului de animaţie românesc. Tehnica extraordinară a mînuirii păpuşilor, remarcabila interpretare vocală şi glasul cu posibilităţi deosebite care i-au permis să abordeze o gamă variată de roluri au făcut din Aneta Forna Christu o actriţă desăvîrşită.
17 premii şi diplome la festivaluri de gen din România, Croaţia, Bulgaria, Belgia, Franţa, Italia, Polonia şi Rusia îi încununează creaţiile. Actriţa a fost distinsă, în anul 2001, cu premiul pentru excelenţă în animaţia românească, pentru creaţiile sale artistice excepţionale, pentru aportul remarcabil la consolidarea prestigiului internaţional al teatrului de păpuşi românesc şi pentru formarea profesională a multor generaţii de artişti păpuşari, acordat de UNIMA România (Uniunea Internaţională a Marionetelor) şi Teatrul „Ţăndărică”.
În decursul activităţii sale artistice, artista a avut colaborări şi cu instituţii teatrale din străinătate, cum este şi cea din 1997, cu Teatrul Old Vic-Bristol, pentru un rol în spectacolul „Cu dragoste, Nicolae” sau colaborarea din 2001, cu Theater Center - Londra, pentru spectacolul „Micuţa Violeta şi îngerul”. Aneta Forna Christu a regizat spectacolele „Harap Alb”, „Surprize de Crăciun”, „Iată vin colindători” şi recitalul „Păpuşa, prietena mea”. Fiecăruia dintre personajele interpretate le dăruieşte ceva din sufletul şi personalitatea ei. „Dacă ar fi trăit în Evul Mediu, Aneta Forna Christu ar fi fost arsă pe rug ca o vrăjitoare, pentru modul absolut firesc în care dăruieşte viaţă păpuşilor sale”, spunea despre renumita artistă cronicarul teatral Dinu Kivu.
Fiica sa, Cristina, şi teatrul sînt pentru Aneta Forna Christu bucuria şi izvorul nesecat de energie. Plină de sensibilitate, artista iubeşte copiii, florile, animalele, purtîndu-şi talentul cu modestie şi discreţie.