La mulţi ani, Lucian Iancu!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

La mulţi ani, Lucian Iancu!

Cultură 03 Februarie 2010 / 00:00 633 accesări

Marele actor constănţean Lucian Iancu sărbătoreşte, astăzi, frumoasa vârstă de 70 de ani, din care a dedicat vieţii artistice mai bine de patru decenii. Născut la data de 3 februarie 1940, renumitul actor al Teatrului de Stat Constanţa a absolvit, în 1964, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti şi s-a afirmat în faţa publicului românesc atât pe scena teatrală, cât şi pe marele ecran. A debutat la Teatrul „Mihai Eminescu“ din Botoşani, fiind, apoi, actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ. În oraşul de la poalele Ceahlăului a jucat în celebrele spectacole ale lui Andrei Şerban - „Noaptea încurcăturilor” şi „Omul cel bun din Săciuan”.

De-a lungul timpului, rolurile de excepţie din numeroase spectacole de teatru, printre care „Cyrano de Bergerac” de E. Rostand - Cyrano, „Diavolul din Boston” de L. Feuchtwagner - Cotton Mather, „Bădăranii” de Carlo Goldoni - Lunardo, „Soldatul fanfaron” de Plaut - Palestrio, „Legendele atrizilor”, cu scenariu după Eschil, Sofocle şi Euripide de Silviu Purcărete - Agamemnon, „Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare - Falstaff, „Moartea unui comis voiajor” de A. Miller - Willy Loman, l-au propulsat pe Lucian Iancu în rândul celor mai valoroşi actori români. Artistul s-a remarcat şi în piesele cehoviene „Trei surori”, „Livada de vişini” şi „Pescăruşul”, în ultimul spectacol putând fi urmărit chiar în această sâmbătă, de la ora 19.00, pe scena Teatrului de Stat Constanţa. Un alt rol memorabil al maestrului Lucian Iancu este Zorn, dintr-o altă producţie de succes a teatrului constănţean, „Pana de automobil”, de F. Durrenmatt, în regia lui Sorin Militaru.

Dar maestrul Lucian Iancu s-a afirmat şi ca actor de film, având roluri în peste 20 de producţii şi filme de televiziune. A fost distins cu premii de interpretare la Colocviul despre arta comediei, Galaţi, 1979, Festivalul Naţional de Teatru, Bucureşti, în anul 1981 şi Festivalul de dramaturgie actuală, Timişoara, 1983. De asemenea, Lucian Iancu este apreciat şi ca regizor, semnând montări ca: „Răzbunarea” de Alfredo, „Soţul păcălit” de Moliere, „Desculţ în parc” de Neil Simon, „Sosesc deseară” şi „Visul unei nopţi de iarnă” de T. Muşatescu, „Elixirul de dragoste”, scenariu de comedia dell’arte de L. Iancu, „La statuia lui Eminescu”, scenariu de L. Iancu (coregie), „Viaţa lui Constantin cel Mare”, de Cristina Tamaş, spectacol realizat în premieră absolută, „Ultima oră” de Mihail Sebastian.

Actor de mare talent, Lucian Iancu reuşeşte să pecetluiască toate ipostazele scenice, cu puternica sa personalitate artistică. Prin abordarea unei largi palete de roluri, artistul şi-a demonstrat, cu fiecare spectacol, autentica sa vocaţie, atât pentru dramă, cât şi pentru comedie.

Taguri articol


12