La Nana s-au făcut afaceri ”grele” cu terenuri agricole

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fosta conducere a Prefecturii Călăraşi, urmărită penal

La Nana s-au făcut afaceri ”grele” cu terenuri agricole

Eveniment 01 Octombrie 2014 / 00:00 1069 accesări

URMĂRIȚI PENAL Dosarul retrocedărilor din comuna Nana, acolo unde familia prezidențială și-a cumpărat sute de hectare de teren agricol, ia amploare. Procurorii DNA au anunțat că au început urmărirea penală împotriva fostei administraţii a Prefecturii Călăraşi implicate în reconstituirea ilegală a mai multor titluri de proprietate în mai multe localităţi din judeţ, inclusv la Nana. Este vorba de cei ce erau, la data faptelor, prefect, subprefect, șef serviciu, director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), director executiv în Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, director al Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare", director al Direcţiei Silvice, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Bucureşti, reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Proprietarilor de Pământ, de Păduri ”Propact” și reprezentanţi ai comisiilor locale de fond funciar din localităţile Fundulea. Potrivit DNA, toţi cei menţionaţi sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave.

MANEVRE CU PĂMÂNTURI Povestea începe prin 2007, când cineva de la OCPI și unul dintre suspecți au încheiat un proces-verbal de delimitare a unei suprafeţe de 1.982,54 ha, aflată în domeniul public al statului (administrată de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agrcolă Fundulea), în vederea punerii în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbăneşti, Săruleşti, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupşanu fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al suprafeţelor. O zi mai târziu, membrii Comisiei judeţene de fond funciar Călăraşi au aprobat delimitarea terenului aflat în administrarea INCDA Fundulea şi trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al oraşului Fundulea. Practic, totul s-a făcut la foc automat, cu încălcarea unor competențe, fără verificări clare și, prin anumite manevre, cu sporirea valorii terenului transferat. Doar statul a avut de pierdut.

FALSIFICĂRI DE CONTRACTE Dar lucrurile sunt mult mai complicate decât am încercat noi, în câteva rânduri, să vă povestim. Ideea este că printre hectarele cu care s-au făcut manevre se află și o parte din terenurile cumpărate de fiica președintelui, Ioana Băsescu. Mai mult, surse juridice spun că firma ”Bergie“ ar fi falsificat două contracte de arendă. Documentele au stat la baza contractului dintre Ioana Băsescu şi firma italiană. Rămâne ca procurorii să desțelenească lucrurile. Amintim că, pe 16 aprilie, procurorii Parchetului General au dispus începerea urmăririi penale în dosarul terenului de la Nana al preşedintelui Băsescu, în urma sesizării transmise de Corpul de Control al prim-ministrului.



12