La noi, ca la nimeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

La noi, ca la nimeni

Eveniment 24 Aprilie 2013 / 00:00 596 accesări

SĂ LĂCRIMEZI ŞI ALTA NU… Nesimţirea nu a murit şi nu va muri niciodată. Au scris şi Caragiale şi Eminescu despre asta, însă ideologia nesimţirii pare acum mai vie ca niciodată. Probabil că mulţi români au intrat, ieri, în delirum tremens atunci când au auzit că, în România anului 2013, statul plăteşte salarii imposibil de calculat de un om obişnuit. Se pare că şi pe premierul Victor Ponta l-au apucat isteriile când a făcut descoperirea. Guvernul a prezentat public lista salariilor nete la nivel maxim, pentru luna martie, ale directorilor din companiile de stat. De exemplu, şeful Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a încasat în medie 188.000 de lei lunar. Suma reprezintă peste 43.000 de euro pe lună. În sectorul energetic există remuneraţii ce ajung până la 4.693 lei şi 18.000 lei. Pe listă sunt prezentaţi mai mulţi directori din Oil Terminal, Conpet, Romgaz, complexul energetic Hunedoara, complexul Oltenia, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica şi Electrica, inclusiv filiale. Şi şefii de direcţie ajung la rândul lor la salarii lunare de circa 13.000 lei. Între veniturile prezentate ca fiind exagerate s-a strecurat şi cel al directorului general al companiei petroliere de stat Oil Terminal, Sorin Ciutureanu, care încasează 4.700 de lei pe lună. Conform acestuia, salariul este unul asimiliat unei funcţii de subsecretar de stat: “Am un salariu adecvat funcţiei, în cadrul unei companii cu peste o mie de angajaţi. Am contract de mandat”. Bună scuză!

IMPOZIT Premierul crede că directorii acestor companii de stat, care câştigă salarii atât de mari, ar trebui impozitaţi suplimentar în condiţiile în care medicii rezidenţi sau profesorii debutanţi sunt remuneraţi lunar cu doar 1.100 lei. Ponta le-a spus ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, că trebuie găsită o soluţie în acest sens. \"Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, chiar dacă, sigur, sindicaliştii am văzut că luptă pentru aceşti directori. Înţeleg şi de ce, la banii ăştia, aş lupta şi eu! Eu ştiam că sindicatele se ocupă de sindicalişti, nu îi apără pe directori. Noi trăim într-o ţară cu totul şi cu totul specială, în care directorii de la stat sunt apăraţi de şefii de sindicat de la stat\", a spus Ponta. Premierul a spus că şi aceşti “săraci directori” ar trebui să participe la efortul pe care îl face toată lumea în ţara asta. Nu este prima dată când Ponta vine cu ideea impozitării bugetarilor cu salarii de peste 4.000 lei, însă liderul PNL Crin Antonescu nu a fost de acord. Colac peste pupăză, deputaţii trebuie să dezbată pe 7 mai moţiunea simplă a pedeliştilor privind companiile de stat. Doamne, cât tupeu să depui moţiune după ce salariile celor mici şi pricăjiţi au fost tăiate în timpul guvernării pedeliste, iar remuneraţiile celor “mari”, din societăţile de stat, au rămas “nesimţit” de mari, vorba lui Boc.

CONCLUZIE Noi nu mai prezentăm toate salariile pentru fiecare directoraş în parte, ca să nu vă faceţi sânge rău. Parcă o aud pe tanti Maria, vecina mea: “Ce mama lui Ştefan cel Mare fac ăştia cu atâta bănet?” Nu ştim, tanti Maria, dar sigur se vor plânge că de fapt salariile astea sunt mici în raport cu “răspunderea enormă” pe care o au. Atunci, poate ar fi bine să dublăm sau înzecim lefurile lor, nu de alta, dar să fie directorii mulţumiţi.



12