Dosarul Bica, cel care ține „fruncea” știrilor de eveniment din ultimele zile, pare, cel puțin la prima vedere, cel mai cel dosar din ultimii ani. În primul rând pentru că înregistrează cel mai simplu și cel mai mare tun la bugetul statului, prejudiciul estimat depășind 61 de milioane de euro. În al doilea rând pentru că este ancorat la cel mai înalt nivel și are ca protagoniști și beneficiari oameni aflați atât în imediata apropiere a actualului șef de stat - Traian Băsescu -, cât și în mediul de afaceri. Nu în ultimul rând, dosarul evidențiază, dacă mai era cazul, legăturile dintre gașca Băsescu și "Justiția independentă (de alții)" pe care a cultivat-o Traian Băsescu în cele două mandate în care s-a aflat în fruntea statului. Reținerea (vineri) și apoi arestarea (sâmbătă) a şefei Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, reprezintă o știre care a trecut granițele țării, presa internațională titrând cu litere de-o șchioapă: "Ironie: procuror pentru combaterea crimei organizate arestat pentru corupţie în România". Până se dumiresc cei din străinătate cum e cu Justiția și corupția în România, vă prezentăm ultimele evenimente din acest caz, dar și amănunte legate de frauda anchetată de procurori, care susțin că prejudiciul creat bugetului statului român este de aproximativ 61 de milioane de euro.
PRESA INTERNAȚIONALĂ: "IRONIE: PROCUROR PENTRU COMBATEREA CRIMEI ORGANIZATE ARESTAT PENTRU CORUPŢIE ÎN ROMÂNIA"
MANEVRE Mecanismul este simplu. Valoarea unui teren de 13 ha din zona Plumbuita, din București, a fost triplată din pix de un evaluator care a comparat un teren cu alte trei terenuri pe care nu le-a ales el, ci i-au fost INDICATE DE BENEFICIAR. Dosarul de despăgubire, aparținând omului de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, un apropiat al cuplului Udrea - Cocoș (sau invers, cum doriți), a fost aprobat în 2011 de o comisie a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), din care a făcut parte, la vremea aceea, Alina Bica, în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției. După cum am aflat în această toamnă, nu numai Stelu este apropiat familiei Udrea - Cocoș, ci și Bica, cunoscută ca fiind prietenă de poșetă și aventuri la Paris a președintelui PMP, Elena Udrea. Așadar, prietenii cuplului Udrea - Cocoș se aflau și de-o parte, și de alta a acestei afaceri. Unii au cerut despăgubirile, alții le-au aprobat. Declarația uneia dintre persoanele audiate în cadrul anchetei relevă că Gheorghe Stelian a cumpărat de la un anume Dino Sinigalia, în 2010, drepturi litigioase pentru terenul de 13 hectare din zona Plumbuita. "După aceea, Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine. După ce s-a nominalizat un evaluator, Stelian i-a dat un plic cu bani. 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei și Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului", a mai spus persoana audiată de anchetatori. Din dosarul deschis de procurori pe numele Alinei Bica reiese că aceasta nu numai că nu a analizat cum trebuie dosarul, ci a lăudat chiar prestația evaluatorului, pe care a catalogat-o ca fiind profesionistă și fără cusur. Urmările le știți. Dosarul de despăgubire a fost aprobat, Stelian a luat 61 de milioane euro în plus pentru un teren de maximum 30 de milioane de euro și a împărțit prada. Bica s-a ales cu un teren la Snagov. Cocoș s-a căpătuit cu 10 milioane de euro și nici măcar nu a fost nevoit să mai dea cu cretă pe asfalt ca în "afacerea" cu parcările din București. Toată lumea lor a fost fericită. Până acum.
Șefa DIICOT și-a dat demisia ca să nu fie concediată
Șefa DIICOT și-a dat demisia atât din funcția de conducere, cât și din cea de procuror al acestei instituții, după ce a aflat că s-a încuviințat de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arestarea sa preventivă pentru 30 de zile. Amintim că, în primă fază, joi, CSM a avut tendința de a o proteja pe Bica, fiind de acord doar cu reținerea ei pentru 24 de ore și cu un eventual arest la domiciliu. 12 ore mai târziu, vineri, CSM a revenit asupra deciziei și a acceptat un eventual arest preventiv de 30 de zile. Care a și fost dispus în cazul Alinei Bica sâmbătă dimineață, în jurul orei 3.00, de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care analizează dosarul în speță. Tot vineri, Tiberiu Niţu anunțase public că, dacă Alina Bica nu îşi va da demisia, el, în calitate de procuror general al Parchetului ICCJ, va analiza şi va solicita revocarea ei din funcţia de conducere şi din DIICOT. Deci și cu demisie, și fără, Bica ar fi avut aceeași soartă.
Udrea zice că nu știe nimic...
Elena Udrea s-a grăbit, sâmbătă, să ne asigure pe toți, printr-o postare pe Facebook, că nu are niciun fel de implicare în cazul Bica. "Nu ştiu nimic despre cazul retrocedărilor supraevaluate în care ar fi implicaţi doamna Alina Bica şi fostul meu soţ, Dorin Cocoş. Nu am nicio legătură cu acest subiect şi niciun fel de implicare în acest caz. Relaţia de prietenie pe care o am cu Alina Bica este de notorietate publică, nu am ţinut-o niciodată ascunsă şi a început ca urmare a colaborării în Guvernul din care amândouă am făcut parte", scrie Udrea. Așadar, Udrea speră să o credem pe cuvânt când spune că nu știe nimic despre modul în care i-au intrat în casă 10 milioane de euro prin colaborarea directă dintre soțul ei de la acea vreme - Dorin Cocoș - și prietena ei de-o viață - Alina Bica. O rugăm și noi pe Elena Udrea să ne creadă că nu putem pune botul la o alegație atât de subțire...