La promenadă, cu ochii ațintiți în sus, la fotografie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziție la... înălțime

La promenadă, cu ochii ațintiți în sus, la fotografie

Cultură 13 Octombrie 2014 / 00:00 949 accesări

Fie că au ieșit la plimbare, prin oraș, străbătând bulevardul Tomis, spre zona veche a Constanței, fie că vin „la pas”, dinspre Piața Ovidiu, constănțenii și cei stabiliți vremelnic în vechiul Tomis au o mare surpriză: sunt martori ai unei inedite expoziții de fotografie în aer liber. Întinse pe șase frânghii, precum hainele la uscat, prinse cu cleștișori de rufe, aproape 200 de fotografii fac baie de soare, scăldate în lumina blândă a toamnei. Aninate de două clădiri transformate la parter în localuri, ele se mișcă în bătaia vântului domol. Inevitabil, atrag atenția, iar ochii privitorului țintesc în sus, pentru a admira minunățiile inspirate de mare, de arhitectura și oamenii Constanței și din alte centre urbane.

Proiectul care a adus fotografia în stradă deasupra... trecătorilor a pornit la inițiativa unor oameni care au dorit ca, pentru o săptămână, Constanța, mai exact zona sa veche, să „respire” aerul marilor centre culturale europene, și nu numai. Este vorba despre Paul Băcilă și Bogdan Stan, patronul restaurantului „Ana și Ion”, respectiv al cafenelei „Dali” - localuri ale căror fațade reprezintă suport pentru cele șase frânghii -, și de Lucia Tarase și Harry Zetu.

PATRU ZILE, 27 DE ARTIȘTI, APROAPE 200 DE IMAGINI 27 de artiști fotografi - cea mai tânără expozantă, Tea Tatoiu, are doar 11 ani - au reușit să aducă arta în mijlocul trecătorilor. Într-un timp-record, „patru zile și patru nopți”, după cum a menționat co-organizatoarea evenimentului, Lucia Tarase, ei s-au mobilizat pentru a aduce fotografia la... înălțime. „Spiritul artei este un spirit liber, de aceea am dorit să aducem fotografia în stradă, să nu o ținem închisă între patru pereți. Ne-am propus să revitalizăm centrul vechi al Constanței, să-i dăm culoare prin imagine”, a spus Lucia Tarase, organizator și expozant. Aceasta a expus și una dintre imaginile sale preferate, „Senzualitate”, premiată, anul acesta, în Italia.

Printre cei 27 de artiști fotografi s-a aflat și Adrian Mergiani, a cărui sursă principală de inspirație o constituie, în special, teatrele constănțene. „Este un eveniment foarte interesant. Modul în care lumea stă și privește aceste fotografii înseamnă foarte mult”, a spus Adrian Mergiani, care a fost inspirat de universul baletului, de arhitectura Constanței, propunând publicului și foto-reportaje.

Vernisajul expoziției a fost susținut, sâmbătă, de muzeograful Geta Deleanu, care a apreciat inițiativa organizatorilor. „Felicit deopotrivă inițiatorii, organizatorii și creatorii care au realizat această expoziție. Sper ca acest bulevard să fie „locuit” de lucruri frumoase: cafenele, expoziții de artă și multă pace și liniște, ca să le putem admira în voie”, a spus Geta Deleanu.

Taguri articol


12