Șoferi, dar și mecanici ai RATC Constanța au ieșit vineri, 2 septembrie, în stradă, spunând că își doresc salarii mai mari, dar și rezolvarea problemelor financiare pe care le are Regia. Oamenii s-au plâns că lucrează ore suplimentare și în weekend și au motivat că merită mai mulți bani deoarece poartă pe umeri o mare responsabilitate - viețile a sute de călători pe care îi transportă zilnic. Pe de altă parte, conducerea Regiei susține că protestul este nejustificat, mai ales că salariile angajaților au fost mărite considerabil.
Aproximativ 50 de membri ai sindicatului nereprezentativ al RATC au pichetat vineri, 2 septembrie, Primăria Constanța. Șoferi, dar și mecanici au ieșit în stradă, spunând că își doresc salarii mai mari, dar și rezolvarea problemelor financiare pe care le are Regia. ”Salariile sunt cu mult sub alte Regii. Sunt aproape cele mai mici din țară. Nu există șofer care să ia mai mult de 1.800 de lei în afară de cei care lucrează pe autobuzele etajate”, a precizat liderul de sindicat Gheorghe Bogdan. Totodată, protestatarii au cerut schimbarea conducerii RATC Constanța. Oamenii s-au plâns că lucrează ore suplimentare și în weekend și au motivat că merită mai mulți bani deoarece poartă pe umeri o mare responsabilitate - viețile a sute de călători pe care îi transportă zilnic. ”Noi ne trezim la 3 și jumătate dimineața, nu avem sâmbete și duminici, Paște, Crăciun, Revelion. Plaja am văzut-o de două ori, o dată la 1 noaptea. Vom face proteste și în fața Regiei. Noi vrem să conducem cu mândrie, nu să fim înjosiți, să muncim pe salariu de necalificat. Sunt și șoferi care au 1.300 de lei încadrarea”, a adăugat Gheorghe Bogdan.
PROTEST ZGOMOTOS
Oamenii au venit înarmați cu vuvuzele și bannere cu citate din George Coșbuc, iar pentru a-și susține doleanțele, ei au arătat fluturași de salariu, pe care vi-i prezentăm în galeria foto a cotidianului în ediția online, la linkul www.telegrafonline.ro. Pe de altă parte, conducerea Regiei susține că protestul este nejustificat, mai ales că salariile angajaților au fost mărite considerabil. Reamintim că directorul adjunct al RATC, Dumitru Coiciu, a declarat zilele trecute, pentru ”Telegraf”, că media salariilor conducătorilor auto este de 2.700 de lei, iar salariul unui șofer ajunge și la 3.600 de lei. Potrivit lui Coiciu, sindicaliștii protestatari ar fi ieșit în fața Primăriei, de fapt, din cauza sa. În trecut, Coiciu a sancționat din cauza unor probleme disciplinare pe doi șoferi și o dispeceră (cei trei fiind din sindicatul nemulțumit). La acțiunea de protest nu au participat însă membrii Sindicatului Liber Transport în Comun Constanța (sindicat reprezentativ al RATC Constanța - n.r.), format din aproximativ 500 din cei 720 de salariați. Oamenii spun că, într-adevăr, ar fi probleme la nivelul transportului în comun constănțean, însă au decis să le rezolve adresând un memoriu primarului Decebal Făgădău. În documentul din 28 iulie, ei solicită primarului analiza situației economico-financiare a RATC Constanța; găsirea unor soluții pentru redresarea pe plan financiar a Regiei (reeșalonarea datoriilor); creșteri ale veniturilor odată cu creșterea salariului minim pe economie; eliminarea concurenței neloiale din partea firmelor de maxi-taxi sau achiziționarea de autobuze noi.
Citește și:
Primăria Constanța, pichetată de șoferi RATC
Salariați ai RATC Constanța ies în stradă. Cât câștigă un șofer de autobuz