La revedere... bani europeni!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Sprijin“ guvernamental. Eligibil, dar nefinanţabil

La revedere... bani europeni!

Eveniment 06 Mai 2011 / 00:00 933 accesări

GUVERNUL SE JOACĂ CU VORBELE. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, a atras din nou atenţia asupra incapacităţii autorităţilor centrale din România de a accesa fonduri europene. Chiar dacă mulţi primari sau reprezentanţi ai unor instituţii au conştientizat şansa pe care o are România pentru a se dezvolta cu fonduri comunitare, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu „specialiştii“ de la centru care, din 2007, nu au făcut altceva decât să schimbe regulile în timpul jocului pentru a le face autorităţilor locale misiunea şi mai grea şi a pune beţe în roate celor care încearcă să atragă banii europeni. Liderul CJC s-a referit în special la Măsura 3.2.2. a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, care prevede dezvoltarea satului românesc, în cadrul căreia au fost depuse numeroase proiecte care au fost declarate eligibile, dar nefinanţabile. „Primarii au cheltuit foarte mulţi bani pe studii de fezabilitate, pe proiecte tehnice, pentru ca, până la urmă, să nu mai primească banii pentru proiect în sine. De aici şi reticenţa autorităţilor locale în a întocmi noi proiecte. În tot timpul în care autorităţile au aşteptat banii, foarte multe avize au expirat“, a declarat Constantinescu. Atât autoritatea judeţeană cât şi autorităţile locale au solicitat în nenumărate rânduri guvernanţilor să redirecţioneze banii de pe axe pe care nu s-au depus prea multe proiecte, către axele unde nu mai există deja bani, însă nici după şapte luni guvernanţii nu au catadicsit să răspundă în vreun fel sau să ia vreo măsură.

PROIECT EUROPEAN CONDIŢIONAT DE... PREFECT! Un exemplu concret a fost dat de primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, care a spus că a depus un proiect privind extinderea reţelei de apă şi amenajarea canalizării în satul Lazu, care a fost declarat eligibil, dar nefinanţabil. „Locuitorii din satul Lazu au fost văduviţi de un proiect necesar, prin „grija“ administraţiei centrale. Unul dintre motive a fost că proiectul nu avea avizul de legalitate al prefectului“, a declarat Cîrjaliu. Preşedintele CJC a subliniat că solicitarea unui astfel de document este un abuz, indiferent din partea cui ar fi venit, întrucât proiectele europene nu pot fi condiţionate de avizul prefectului. „Este încă o dovadă că se fac abuzuri şi că cineva nu a dorit ca banii europeni să ajungă în localităţile judeţului“, a mai spus Constantinescu. Şeful CJC a readus în discuţie obligativitatea perceperii TVA pentru fondurile europene, spunând că România este singura ţară din UE care face acest lucru. „E vorba de autodimensionarea capacităţii României de a atrage fonduri europene. TVA practicat înseamnă un sfert din orice proiect sau program. De unde să aibă instituţiile sau administraţiile locale, care un buget de cel mult 100 de mii de euro pe an, bani ca să asigure numai TVA pentru un proiect? Este o prostie şi un blocaj al Ministerului de Finanţe care nu înţelege că, renunţând la perceperea TVA pentru proiectele europene, toţi românii vor avea de câştigat“, a precizat Constantinescu.

VICEPREŞEDINTELE PSD VALERIU ZGONEA A ACUZAT GUVERNUL CĂ A FOLOSIT PROGRAMUL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII RURALE PENTRU A ÎMPĂRŢI FONDURI PUBLICE ÎN MOD DISCREŢIONAR CĂTRE LOCALITĂŢILE CONDUSE DE PRIMARI PDL. POTRIVIT UNEI ANALIZE, NUMAI ÎN ULTIMII DOI ANI, PRIMARII PDL AU PRIMIT MAI MULŢI BANI DECÂT CEI AI PSD ŞI PNL LA UN LOC.

De asemenea, preşedintele administraţiei judeţene a amintit că, ieri, comisarul pentru Agricultură al UE, Dacian Cioloş, a solicitat României simplificarea procedurilor privind atragerea fondurilor europene, criticând birocraţia şi tărăgănarea României în implementarea proiectelor ce se derulează pe bani europeni.



12